Life

Apartament cumpărat sau închiriat? Care este cea mai bună soluție în 2021?

Apartament cumpărat sau închiriat? Adevărul este că nu există o opțiune mai bună decât cealaltă: totul depinde de bugetul și de nevoile tale.

Pe de o parte, închirierea îți poate părea o „risipă de bani”, deoarece proprietatea nu va fi niciodată a ta, dar semnarea unui credit ipotecar înseamnă și risipirea unei mari părți din bani pe dobânzi, impozite sau comisioane. În plus, implică o cheltuială inițială mare și un angajament care îți va influența situația financiară timp de decenii.

Alegerea, la prima vedere, nu este ușoară. De fapt, primul lucru pe care trebuie să-l reții este că nu există o opțiune mai bună în general, dar va depinde de fiecare caz. Din acest motiv, înainte de a lua o decizie atât de importantă, este necesar să ții cont de 3 aspecte:

  • situația economică,
  • prioritățile vitale și
  • costul unei posibile locuințe.
  1. Pentru a cumpăra ai nevoie de economii și de un profil bun

Mulți nu știu că, pentru a solicita o ipotecă, trebuie să plătești un avans care poate reprezenta 15-35%  din valoarea locuinței. Avansul poate diferi de la bancă la bancă.

Și, pe lângă avans, băncile țin cont și de alți factori înainte de a decide dacă îți acordă sau nu un credit ipotecar, cum ar fi:

  • vârsta,
  • venitul lunar,
  • stabilitatea locului de muncă sau
  • economiile tale.

Și profilul tău și politica lor vor determina dacă îți oferă banii, dar și condițiile în care îți vor acorda  creditul ipotecar.

Venitul tău va influența, de asemenea, apartamentul și ipoteca pe care ți le poți permite. De aceea este util să folosești calculatoare care îți permit să afli valoarea locuinței la care poți aspira.

De asemenea, trebuie să reții că nu ar trebui să cheltuiești niciodată mai mult de 35% -40% din venituri pentru a plăti datoriile financiare, inclusiv comisioane bancare.

Angajament pe termen lung: vrei să cumperi sau un apartament închiriat este mai bun pentru tine?

Un alt aspect de care ar trebui să ții cont atunci când decizi dacă cumperi sau închiriezi este că, dacă trebuie să soliciți un credit ipotecar, îți vei asuma un angajament pe termen lung cu banca și, probabil, acest lucru îți va limita mobilitatea geografică.

Poate că nu este o problemă pentru mulți, dar dacă intenționezi să schimbi orașul pe termen scurt sau mediu sau locul de muncă te determină să locuiești în diferite orașe, ar trebui să te gândești serios dacă este mai bine să închiriezi sau să cumperi.

În orice caz, dacă ești sigur că preferi să cumperi, dar în câțiva ani situația ta se schimbă și trebuie să te muți, poți alege oricând să vinzi apartamentul sau să-l închiriezi și, cu ceea ce obții, să achiți ipoteca.

Trebuie să fii atent la evoluția prețului locuințelor

Atunci când decizi între a cumpăra sau a închiria, este esențial să te informezi bine despre prețul locuințelor (vânzare și închiriere) și, de asemenea, despre evoluția pieței imobiliare. În acest fel, îți poți da seama dacă este un moment bun pentru a face o investiție atât de importantă sau dacă, dimpotrivă, prețul imobilelor este foarte mare și este un moment nepotrivit pentru realizarea unei asemenea investiții.

Dacă decizia ta finală este cumpărarea unui apartament în capitală, trebuie să știi că există suficiente apartamente de vânzare și de închiriere în București. Ai de unde alege. De exemplu, dacă te gândești ca în viitor să-ți întemeiezi o familie, poți alege un apartament 3 camere București.

Dacă ceea ce-ți dorești este să închiriezi un apartament în Constanța fiindcă vrei să te muți în orașul de la malul mării, pe piața imobiliară există diverse apartamente de inchiriat Constanța.

Acestea fiind zise, alegerea îți aparține. Succes în luarea celei mai bune decizii!

 

blank