Agricultură
Actualitate

Antibioticele din agricultură au dus la apariția bacteriilor rezistente la sistemul imunitar uman: Riscul este iminent

Utilizarea generală a antibioticelor în agricultură a dus la apariția bacteriilor care sunt mai rezistente la sistemul imunitar uman, spun oamenii de știință.

Cercetarea sugerează că substanța colistină antimicrobian, care a fost folosită de zeci de ani ca promotor de creștere în fermele de porci și pui din China, a dus la apariția tulpinilor de E coli care sunt mai susceptibile de a evita prima linie de apărare a sistemului nostru imunitar. Deși colistina este acum interzisă ca aditiv alimentar pentru animale în China și în multe alte țări, descoperirile sună un semnal de alarmă cu privire la o nouă și semnificativă amenințare reprezentată de utilizarea excesivă a medicamentelor antibiotice. „Acest lucru este potențial mult mai periculos decât rezistența la antibiotice”, a spus profesorul Craig MacLean, care a condus cercetarea la Universitatea din Oxford.

„Ne-am compromis sistemul imunitar pentru a obține pui grași”

„Este evidențiat pericolul utilizării fără discernământ a antimicrobienelor în agricultură. Am ajuns din greșeală prin a ne compromite propriul sistem imunitar pentru a obține pui mai grași.” Descoperirile ar putea avea, de asemenea, implicații semnificative pentru dezvoltarea de noi medicamente antibiotice din aceeași clasă cu colistina, cunoscute sub numele de peptide antimicrobiene (AMP), despre care oamenii de știință sugerează că ar putea prezenta un risc deosebit de compromitere a imunității înnăscute. AMP-urile sunt compuși produși de majoritatea organismelor vii în răspunsul lor imun înnăscut, care este prima linie de apărare împotriva infecțiilor. Colistina se bazează pe un AMP bacterian – microbii folosesc compușii pentru a se proteja împotriva concurenților – dar este similar din punct de vedere chimic cu unele AMP produse în sistemul imunitar uman. Utilizarea pe scară largă a colistinei la animale din anii 1980 a declanșat apariția și răspândirea bacteriilor E coli purtătoare de gene de rezistență la colistine, ceea ce a determinat în cele din urmă restricții pe scară largă privind utilizarea medicamentului în agricultură.

ONU: Este o amenințare globală groaznică

Dar cel mai recent studiu sugerează că aceleași gene permit agenților patogeni să evite mai ușor AMP-urile care formează o piatră de temelie a propriului nostru răspuns imunitar. „Pericolul este că, dacă bacteriile dezvoltă rezistență la medicamentele pe bază de AMP, ar putea face bacteriile rezistente la unul dintre pilonii sistemului nostru imunitar”, a spus MacLean. Rezistența la antimicrobiene reprezintă o amenințare globală groaznică – ONU a avertizat că până în 2050 ar putea muri până la 10 milioane de oameni pe an din cauza unor microbii – și, prin urmare, nevoia de noi antibiotice este presantă. Există un interes din ce în ce mai mare pentru potențialul AMP-urilor ca medicamente, iar unele dintre cele aflate în dezvoltare includ medicamente bazate pe AMP-uri umane.

blank