OMS
Medical

Anchetă OMS în industria farma. Sute de copii au murit după ce au fost tratați cu sirop de tuse

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cercetează moartea mai multor sute de copii care au fost tratați cu siropuri de tuse contaminate.

Decesele au avut loc în vara anului trecut în Gambia, Indonezia și Uzbekistan. Produsele contaminate, sirop de tuse pentru copii au fost produse de firme din India și au fost recomandate de medici, fără să fie suficient testate. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) derulează o investigație menită să stabilească dacă există vreo legătură între moartea a 300 de copii din trei state și un lot de sirop de tuse contaminate cu o toxină.

Invocând „niveluri inacceptabile” de toxine în aceste produse, OMS caută să descopere mai multe date în baza cărora să stabilească dacă materiile prime folosite la prepararea acestor siropuri de tuse de producători din India și Indonezia au fost cauza celor 300 de decese. De asemenea, investigatorii Organizației doresc să afle dacă materiile prime au fost obținute de la aceiași furnizori, potrivit agenției de presă Reuters care citează o sursă familiarizată cu această problemă.

Experții OMS evaluează dovezile pentru a stabili dacă sau când, astfel de produse sunt necesare din punct de vedere medical pentru copii, a precizat sursa citată. Iar în acest sens specialiștii organizației vor elabora și un set de recomandări.

Câteva sute de copii au murit din cauza unor leziuni renale după ce au fost tratați cu sirop pentru tuse. Morțile au început în iulie 2022 în Gambia, fiind urmate de alte cazuri în Indonezia și Uzbekistan. OMS a declarat că decesele sunt legate de siropurile de tuse eliberate fără prescripție medicală pe care copiii le-au luat pentru boli comune și care conțineau o toxină cunoscută, dietilenglicol sau etilenglicol.

Șase producători sub semnul întrebării

După anchetă au fost identificați șase producători de medicamente din India și Indonezia care au produs aceste siropuri.

„Acest lucru este de cea mai mare prioritate pentru noi, pentru a nu mai vedea decese de copii din cauza a ceva ce poate fi atât de ușor de prevenit”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, fără a face alte comentarii.

Agenția de sănătate a Națiunilor Unite a declarat luni că și-a extins investigația privind posibila contaminare cu dietilenglicol și etilenglicol în siropurile pentru tuse la alte patru țări, Cambodgia, Filipine, Timorul de Est și Senegal. De asemenea a făcut apel la alte guverne și la industria farmaceutică mondială să lanseze controale urgente pentru a elimina medicamentele de calitate inferioară și pentru a îmbunătăți reglementările în domeniul calității.

OMS

OMS a emis alerte pentru siropurile de tuse

OMS a emis deja alerte specifice pentru siropurile pentru tuse fabricate de producătorii indieni Maiden Pharmaceuticals și Marion Biotech, în octombrie 2022. Oficialii organizațiai au recomandat oamenilor să nu le mai folosească, dat fiind că au fost legate de decese în Gambia și, respectiv, Uzbekistan.

Uzinele de producție ale ale celor două companii au fost închise, însă Maiden încearcă să-și redeschidă capacitățile de producție, în baza unei declarații a guvernului indian conform căreia testele nu au depistat nici o problemă.

OMS, în colaborare cu autoritatea indoneziană de reglementare a medicamentelor, a emis, de asemenea, o alertă în octombrie cu privire la siropurile pentru tuse fabricate de patru producători indonezieni și vândute pe piața internă. Este vorba despre PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex, PT AFI Farma.

Aceste siropuri au fost contaminate cu dietilenglicol și etilenglicol, pe care le-a numit „substanțe chimice toxice folosite ca solvenți industriali și agenți antigel care pot fi fatale chiar și luate în cantități mici”. Efectele lor toxice includ incapacitatea de a elimina urina, leziuni renale și moartea.

blank