Rusia
International

Alertă la granița cu România! Rusia a bombardat portul Reni de pe Dunăre

Rusia a operat un nou atac de proporții în apropiere de granița cu România. Atacul a avut loc noaptea trecută, între orele 02.00 şi 04.00.

Rusia a bombardat portul Reni din Ucraina

Portul ucrainean Reni de pe Dunăre se situează la graniţa cu România, acesta a fost atacat de Rusia pentru a doua oară noaptea trecută. Bombardamentele s-au petrecut în intervalul 02.00-04.00, și totul a fost filmat. Românii aflați în zonă au filmat atacul ruşilor, iar imaginile au fost postate pe rețelele de socializare. Aceștia au fost treziți din somn de explozii și de sunetul provocat de armele antiaeriene.

În imaginile de mai jos, putem vedea cum cum apărarea antiaeriană a Ucrainei face încercări de doborâre a dronelor de atac ale Rusiei. Prin acest atac, Rusia încearcă încă o dată să distrugă infrastructura portului ucrainean de la Dunăre.

Potrivit primelor informații, se pare că una dintre drone și-a atins ținta, în ciuda apărării ucrainene. Explozia poate fi observată în imagini.

Vă amintim că la începutul lunii august, au existat atacuri ruse asupra porturilor Reni şi Izmail. Acestea au provocat panică printre românii aflați la graniță.

Atacurile aeriene ruseşti au avariat silozuri de cereale şi depozite

Portul Reni este o facilitate cheie pentru transportul de cereale, potriivt guvernatorului regiunii Odesa, Oleh Kipe, relatează Reuters.

Acesta a oferit o declarație, potrivit Reuters, cu privire la un al doilea atac.

„Teroriştii ruşi au atacat regiunea Odesa, de două ori, noaptea trecută, cu drone de atac. Ţinta principală a fost infrastructura portuară şi de cereale din sudul regiunii. Unul dintre porturile de pe Dunăre a fost lovit de bombardamentele inamice, care au avariat depozitele şi instalaţiile de depozitare a cerealelor. Incendiile au fost stinse rapid de către Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă”.

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, au fost distruse 13 drone lansate de Rusia deasupra regiunilor Odesa şi Mikolaiv din sud, dar nu există informații cu privire la numărul total de drone lansate de Rusia.

Înainte de acest moment, forțele aeriene ucrainene au comunicat că un grup mare de drone aparținând armatei ruse a pătruns în zona gurilor Dunării și s-a îndreptat către portul fluvial Izmail, situat în apropierea frontierei cu România.

Pe rețelele sociale, oamenii au raportat că au auzit tiruri ale sistemelor de apărare aeriană în zona din apropierea celor două porturi dunărene, Izmail şi Reni.

Guvernatorul Oleh Kiper i-a rugat pe locuitorii districtului Izmail să se pună la adăpost în jurul orei 1:30, însă alerta de raid aerian a fost anulată o oră mai târziu.

Vă amintim că porturile ucrainene de pe Dunăre facilitau transportul a peste un sfert din exporturile de cereale înainte de retragerea Rusiei din acordul ONU care asigura un transport sigur pe Marea Neagră. Astfel de atacuri rusești asupra porturilor au drept consecință creşterea preţurilor mondiale ale alimente.

Rusia

Rusia vizează distrugerea capacităților portuare ale Ucrainei

Citește și  Grupurile de extremă dreapta din Rusia au în plan un atac împotriva țărilor NATO / Ce s-ar putea întâmpla

Marian Zidaru, analist militar, a oferit informații cu privire la motivația Rusiei în ceea ce privește acest tip de atac:

„Strategia armatei ruse este să distrugă capacităţile portuare ale Ucrainei pentru a-i văduvi de venituri pe care le-ar putea încasa în urma exporturilor de grâne. În acest sens, porturile Reni şi Izmail sunt părţi importante în strategia rusă deoarece pe aceste canale urmează a se exporta o mare parte din grâul ucrainean.

Probabil că vor continua bombardamentele şi la Reni şi Izmail, dar şi la Odesa şi alte porturi maritime ale Ucrainei. Singura soluţie pe care o mai are Ucraina este să exporte prin România, situaţie care, însă, ne creează şi nouă destule probleme. E vorba de aglomerarea porturilor, de securitatea navelor care pleacă din Portul Constanţa şi e vorba de siguranţa rutei până în Istanbul pentru că odată ce părăsesc porturile româneşti se află în ape internaţionale şi incidentul cu nava sub pavilion Palau se poate repeta oricând”.

blank