Ucraina
International

Ajutorul pentru Ucraina rupe clasa politică din Bulgaria. Dispută între președinte și premier

Președintele bulgar, Rumen Radev, critică Ucraina pentru că „insistă” în războiul împotriva Rusiei. El a făcut o serie de declarații controversate pe acest subiect, propunând ca Bulgaria să adopte o poziție de „neutralitate” în acest conflict. Replica a venit de la premierul Nikolai Denkov care a precizat că afirmațiile președintelui bulgar nu reprezintă poziția oficială a guvernului de la Sofia.

Considerat un susținător al politicii duse de Vladimir Putin, președintele bulgar Rumen Radev a făcut o nouă declarație controversată pe tema războiului din Ucraina. El a criticat regimul de la Kiev pentru că se opune Rusiei și insistă în războiul contra armatei ruse, după cum informează Radio Europa Liberă și Politico, preluate de Sky News.

Potrivit spuselor sale, „Europa întreagă plătește nota de plată” pentru apărarea din Ucraina, motiv pentru care a propus ca Bulgaria să adopte o poziție de „neutralitate”.

Noile declarații ale președintelui Radev au provocat o reacție din partea premierului de la Sofia. Nikolai Denkov a precizat că afirmațiile președintelui nu reprezintă poziția oficială a guvernului său. De menționat că pozițiile diferite față de conflictul din Ucraina au dus la mai multe dispute între președinte și șeful guvernului de la Sofia.

Susținător al politicii pro-europene, spre deosebire de președintele Rumen Radev, premierul Denkov l-a asigurat pe Volodimir Zelenski, că țara sa va continua să ajute militar Ucraina. Aceasta, în ciuda faptului că Radev spusese că Bulgaria nu va mai livra arme Ucrainei. Bulgaria, țară membră NATO, este producătoare de muniţii compatibile în special cu armele de concepţie sovietică aflate în dotarea armatei ucrainene.


Ajutorul pentru Ucraina împarte politica bulgară

Tema ajutorului de război pentru Ucraina este un subiect controversat în Bulgaria, ţară cu legături tradiţionale puternice cu Rusia. În vreme ce premierul filo-occidental Kiril Petkov, demisanul trecut prin moţiune de cenzură, a susținut cauza Ucrainei, oferind ajutor militar, Rumen Radev s-a opus.

În ciuda opoziției președintelui, guvernul a livrat Ucrainei încă din primele zile ale invaziei ruse arme şi muniţii. Ajutorul a fost acordat prin intermediul unor state terţe, iar de atunci industria bulgară de armament lucrează la capacitate maximă şi a avut anul trecut exporturi record de circa patru miliarde de euro.

„Nu putem sta cu braţele încrucişate în faţa a ceea ce se întâmplă la numai sute de kilometri de frontierele noastre”, a motivat noul premier Nikolai Denkov ajutorul dat Ucrainei.

blank