Abramovici
International

Abramovici, oligarhul preferat al lui Putin. Ce-i șoptește la ureche

Oligarhul Roman Abramovici profită de relația sa privilegiată cu Putin pentru a se impune ca mediator esențial în schimburile de prizonieri dintre Ucraina și Rusia.

Abramovici este cel care șoptește la urechea lui Vladimir Putin. Dintre toți oligarhii ruși, Roman Abramovici, în vârstă de 57 de ani, se numără încă printre puţinii vizitatori ai liderului de la Kremlin. Dintr-un motiv simplu: bărbatul cu o barbă de trei zile, cu o avere de peste 8 miliarde de euro, joacă un rol decisiv în schimburile multiple de prizonieri dintre Ucraina și Rusia. De asemenea, el se implică în probleme sensibile.

Echipa opozantului Aleksei Navalnîi, care a murit în închisoare pe 16 februarie, menționează participarea omului de afaceri la un schimb care fusese planificat pentru a-l scoate pe acesta din centrul său de detenție. „Navalnîi urma să fie eliberat în zilele următoare”, afirmă Maria Pevcih, una dintre persoanele apropiate. „Ajunseserăm la o decizie cu privire la acest schimb”. Știm ce s-a întâmplat după aceea: moartea subită și inexplicabilă a dușmanului numărul unu al lui Putin, între zidurile penitenciarului său, situat lângă Cercul Polar.

Abramovici și legătura directă cu Putin

Abramovici

Dacă Abramovici a servit ca intermediar, acesta a fost un eșec usturător pentru fostul magnat al petrolului, cândva proprietar al clubului britanic de fotbal Chelsea. Pentru că oligarhul are o legătură directă cu Putin. „Se duce să-l vadă de îndată ce trebuie să rezolve o situație”, mărturisește o persoană familiară cu Kremlinul. Acesta a fost cazul vara trecută. În iulie, Ucraina a sărbătorit întoarcerea a cinci comandanți ai batalionului Azov, închiși în Turcia. O eliberare care a avut loc în ciuda promisiunii făcute de Ankara Moscovei de a-i ține în detenție. Putin a fost furios.

„Trebuie să găsim o modalitate de a-l convinge pe Putin să revină asupra deciziei”
În același moment, a aflat că majoritatea foștilor deținuți din Batalionul Azov luptă din nou pe front. Ca răzbunare, a decis să anuleze toate procedurile de schimb curente. Abramovici și-a văzut planurile prăbușindu-se. „Trebuie să găsim o modalitate de a-l convinge pe Putin să revină asupra deciziei”, a spus el. Celor din jurul său, el le-a recunoscut că se luptă să „găsească cuvintele care ar putea avea greutate” în faţa lui Putin. El s-a consultat cu multe persoane. O persoană care îl cunoaşte bine pe cel aflat la conducerea Kremlinului i-a sugerat să insiste asupra necesităţii reunificării familiilor rusești lipsite de un fiu sau de un tată. Abramovici s-a reîntâlnit cu Putin, care a acceptat, finalmente, reluarea schimburilor de prizonieri.

Uneori cu dificultate când cele două părți nu se pot pune de acord asupra cazurilor individuale. Se întâmplă astfel ca Kievul să solicite un ofițer de rang înalt ascuns sub identitatea unui simplu soldat sau a unei femei considerate lunetistă de către serviciile ruse de informații. Schimbul în care erau implicate câteva zeci de soldați a fost apoi amenințat. Singura soluție era să obțină unda verde prezidențială. Cu dosarele sub braț, Abramovici a cerut un nou interviu și i-a prezentat lui Putin litigii individuale. Pe 3 ianuarie a semnat cel mai bun rezultat al său: 230 de ucraineni s-au repatriat contra a 248 de ruși, cel mai mare schimb de la începutul conflictului.

Zelul lui Abramovici nu este recent

Citește și  Dat afară din casă din cauza unui comentariu făcut pe internet la o poză sexy

Datează de la începutul invaziei ruse. În februarie 2022, el a fost cel care a participat la primele discuții privind căutarea unui acord de pace. Bărbatul, ai cărui bunici materni sunt de origine ucraineană, a devenit emisarul neoficial al lui Putin în timpul schimburilor ruso-ucrainene din Belarus sau Turcia. Motivația lui? Fără îndoială umanitară și mai sigur financiară. Procedând astfel, oligarhul se protejează parțial de sancțiunile care vizează averile rusești. Spre deosebire de Europa, Statele Unite au grijă să nu îl sancționeze. În ceea ce privește Ucraina, aceasta îi apreciază statutul de mediator și păstrează prin el unul dintre ultimele canale de comunicare cu șeful Kremlinului.

Abramovici a putut, este adevărat, să stabilească o relație privilegiată cu Putin datorită a două trăsături de caracter: discreția și obedienţa. Persoana care a refuzat orice interviu de la începutul anilor 2000 s-a dovedit a fi nespus de loială. Nu l-a criticat niciodată pe Putin și nici pe clanul său, spre deosebire de alți oligarhi precum Mihail Hodorkovski, întemnițat zece ani, sau Boris Berezovski, găsit spânzurat în Marea Britanie în circumstanțe suspecte.

Revenirea asasinului Vadim Krasikov

La cererea lui Putin, Abramovici a fost de acord să servească până în 2008 ca guvernator în Ciukotka, un teritoriu din Orientul Îndepărtat al Rusiei, mai mare decât Franța. O povară pentru acest reprezentant al elitei obișnuit cu cartierele de lux din Londra sau Moscova. Dar Abramovici și-a îndeplinit misiunea prin modernizarea infrastructurii regiunii. În afaceri, a știut și cum să se descurce, vânzând-şi compania petrolieră Sibneft gigantului Gazprom în 2005.

Așadar, nu există nicio îndoială că lucrează astăzi la un caz urmărit îndeaproape de Putin: revenirea asasinului Vadim Krasikov, în vârstă de 58 de ani, și el ofițer FSB, condamnat la închisoare pe viață în 2021 în Germania pentru că a ucis, la Berlin, un georgian de origine cecenă. Apropiații lui Navalnîi cred că Krasikov ar fi trebuit să fie schimbat cu opozantukl defunct, dar și cu jurnalistul american de la „Wall Street Journal”, Evan Gershkovich, 32 de ani, și cu fostul puşcaş marin american Paul Whelan, 54 de ani. Cu Navalnîi decedat, Abramovici trebuie să conceapă un nou scenariu. (Traducerea-Rador)

blank