Actualitate, Featured

A murit Dan Adamescu. Viața miliardarului misterios care deținea Hotelul Intercontinental

Dan Adamescu a murit în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 68 de ani. Dan Adamescu a fost cotat ca fiind unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România, cu o avere estimată la nu mai puţin de un miliard de euro. Înainte de a fi condamnat, procurorii DNA au instituit un sechestru record de 900 de milioane de lei pe averea lui Dan Adamescu. Anchetatorii au vrut să recupereze prejudiciul din dosarul Astra Asigurări.

Dan Adamescu a murit în noaptea de luni spre marți, la vârsta de 68 de ani. Acesta era internat în spital, iar din decembrie anul trecut s-a aflat în comă indusă, ca urmare a unei septicemii. Dan Adamescu, a cărui familie deține cotidianul România liberă, suferea de mai multe boli, care s-au agravat din cauza condițiilor insalubre din penitenciarul unde își ispășea o pedeapsă de patru ani și patru luni de închisoare.

Dan Adamescu deţinea mai multe afaceri, printre care Astra Asigurări şi Medien Holding, trustul care includea ziarul România Liberă. De asemenea, Dan Adamescu era proprietarul hotelului Intercontinental din Bucureşti.

Avocatul lui Dan Adamescu susţinea, la sfârşitul anului trecut că omul de afaceri se afla la Terapie Intensivă, într-un spital privat, sora sa primind acceptul să stea într-o încăpere alăturată, pentru a-l putea supraveghea.

Dan Adamescu executa, din 27 mai, pedeapsa de patru ani şi patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale. El făcuse şi o cerere de liberare condiţionată, care îii fusese însă respinsă, putând să mai facă una în luna februarie a acestui an.

Prezentat doar ca mogul de presă, as al asigurărilor şi campion al comerţului, Dan Adamescu are o biografie reală mai puţin cunoscută, începuturile fiind învăluite în ceaţă.

Informaţiile despre ocupaţia avută de Dan Adamescu înainte de Revoluţie sunt ţinute într-o zonă a discreţiei, miliardarul nefăcând referiri despre această perioadă din viaţa sa. Foşti colegi de liceu ai lui Adamescu au spus că a lucrat ca responsabil la Consignaţia – Alimentare, magazin prin care se distribuiau produse de lux, greu de procurat pe vremea lui Ceauşescu – ţigări din import, măsline, cafea, whiskey, potrivit jurnalul.ro.

La începutul anilor ’80, tânărul Dan Adamescu rămâne în Germania Federală, unde plecase pentru tratament medical. Avea un dosar medical „beton” pentru plantarea pe termen lung în RFG unde, după însănătoşire, a început o afacere cu produse electrocasnice. Cu fiul proaspăt rezident în Occident, tatăl lui Adamescu, care era procuror militar, îşi pierde funcţia, fiind trecut în rezervă.

După căderea Zidului Berlinului, Dan Adamescu face câteva investiţii extrem de profitabile, deschizând în România magazine în care vindea aparatură electronică second-hand sau recondiţionată adusă din Germania. Aşa a apărut firma Megavision, cu magazin etalon pe Calea Victoriei.

Banii câştigaţi au fost reinvestiţi în cumpărarea unui fost hotel a cărui consolidare a declanşat un prim scandal public în care a fost implicat Adamescu, deoarece proprietarul a supraetajat clădirea fără să fi obţinut avizele necesare acestei operaţiuni. În acest loc, denumit Modern Business Center, a funcţionat la etajele superioare chiar şi Bursa Română de Valori.

Potrivit unor surse apropiate lui Dan Adamescu, succesul acestui din Germania a fost asigurat de achiziţii de terenuri şi clădiri, cumpărate la preţuri mici în fosta Republică Democrată Germană, revândute la momentul oportun.

Privatizarea Astra Asigurări, marea afacere desfăşurată în România, după „Operaţiunea Televizorul”, s-a petrecut cu multe vorbe şi gâlceve. Societatea Nova, condusă de Adamescu, a câştigat licitaţia de privatizare deşi s-a clasat doar pe locul patru, în urma unei companii italiene, a ofertei lui Dinu Patriciu şi a companiei Omniasig. Italienii au fost descalificaţi, Patriciu s-a retras iar Omniasig a făcut stânga-împrejur după contestaţie. În acest fel, pe piaţa asigurărilor a apărut un nou jucător, protejat de o mână invizibilă, infuzia de foşti ofiţeri ai Securităţii devenit o specialitate a domeniului.

Dan Adamescu a ajuns apoi proprietarul magazinului Unirea, a dezvoltat afaceri în construcţii, în domeniul imobiliar şi turism. A preluat de la familia Păunescu hotelul Rex din Mamaia, care după tranzacţie a fost scos din circuitul turistic în urma unui misterios incendiu, bine despăgubit de asigurator.

Dan Adamescu a investit şi în mass media, cumpărând România liberă. A cumpărat şi clubul de fotbal Oţelui Galaţi, tocmai când în conturile acestuia urma să intre o primă consistentă de la UEFA, pentru participarea în Champions League.

Averea lui Adamescu

Dan Adamescu a fost cotat ca fiind unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România. În 2015, averea sa era estimată la nu mai puţin de un miliard de euro. Înainte de a fi condamnat, procurorii DNA au instituit un sechestru record de 900 de milioane de lei pe averea sa. Anchetatorii au vrut să recupereze prejudiciul din dosarul Astra Asigurări. El a deținut compania Astra Asigurari, controlând în același timp Unirea Shopping Center și Intercontinental.

În 2010, afaceristul a cumpărat acțiunile grupului Waz și a devenit astfel singurul acționar al firmei Medien Holding, preluând cotidianul ”România liberă” și revista Academia Cațavencu.

De asemenea, în 2011, Adamescu a cumpărat 32,9 % din acțiunile Intercontinental pentru suma de 8,3 milioane de euro. A avut acțiuni la Modern Business Center, Mega Construct și Baumeister.

blank