Life, Stiri

5 secrete ca statul pe scaun să nu-ţi distrugă sănătatea

Traiul confortabil şi avansul tehnologic de care ne bucurăm astăzi au un preţ: stilul de viaţă sedentar, favorizat, între altele, de statul pe scaun chiar şi 12 ore pe zi. O problemă deja intens discutată şi documentată, statul pe scaun are, pe termen lung, efecte nocive pronunţate asupra sănătăţii lombare şi nu numai. Din fericire, există câteva metode prin care poţi preveni instalarea afecţiunilor specifice. Iată despre ce este vorba!

904752l-640x0-w-f716c55f

1. Acordă atenţie posturii pe care o adopţi

Postura greşită corpului când stai jos este cea care favorizează majoritatea suferinţelor localizate la nivelul spatelui. În special dacă eşti nevoită să stai ore în şir la birou, în faţa calculatorului sau nu, este foarte important să alegi un scaun ergonomic, care să te ajute să îţi menţii spatele şi gâtul în poziţie verticală, tălpile lipite de pardoseală şi genunchii la acelaşi nivel cu şoldurile.

Foarte important de reţinut: nu sta picior peste picior, întrucât astfel coloana vertebrală este menţinută cu greutate în poziţie dreaptă, iar tu rişti să îţi suprasoliciţi muşchii din zona pelviană şi să dezvolţi varice.

În cazul în care scaunul ales nu îţi oferă susţinere în zona lombară, plasează un prosop rulat sau o pernă mică în regiunea respectivă a spatelui. Nu în ultimul rând, reţine că spătarul scaunului de birou ar trebui să fie uşor înclinat şi în niciun caz perfect rigid.

2. Ia pauze scurte şi dese

O altă metodă excelentă de a evita problemele de spate este aceea de a te ridica de pe scaun cât mai des cu putinţă, dar cel puţin o dată la fiecare oră. Mergi la automatul de cafea sau până la dozatorul de apă, ieşi să iei o gură de aer sau vizitează toaleta – important este ca, măcar preţ de câteva minute, să reduci presiunea exercitată asupra coloanei tale vertebrale de şederea îndelungată pe scaun.

.Întinde-ţi muşchii

Profită de pauzele de respiro şi pentru a-ţi detensiona musculatura. Câteva rotiri de cap şi de umeri, dar şi de torso, dacă îţi este la îndemână, te vor scuti de suferinţe ulterioare. Partea şi mai grozavă este că aceste exerciţii scurte au şi darul de a te energiza şi de a înlătura starea de oboseală şi/sau moleşeală.

4.Nu ţine telefonul cu umărul

Renunţă la obiceiul de a ţine telefonul între umăr şi ureche în timpul unei conversaţii, fiindcă poziţia este foarte dăunătoare gâtului. Dacă trebuie să îţi foloseşti mâinile când vorbeşti la telefon, apelează la o pereche de căşti sau setează dispozitivul pe speaker, în special pentru conversaţiile care durează mai mult de 5 minute.

5. Adoptă un stil de viaţă activ

În afara orelor de program, pentru a-ţi întări musculatura spatelui, a gâtului şi a abdomenului, este important să faci cât de multă mişcare poţi. Ideal, programul tău săptămânal ar trebui să includă cel puţin 150 de minute de activitate aerobică moderată sau 75 de minute de activitate aerobică intensă pentru a-ţi menţine sănătatea de fier.

Înotul este un sport excelent pentru spate, de aceea nu ezita să te relaxezi de 1-2 ori săptămână într-un bazin. De asemenea, joggingul, plimbările, dar şi antrenamentele de forţă sunt vitale pentru a evita suferinţele la nivelul spatelui.

blank