Medical

5 metode pentru a preveni constipatia

Constipația se instalează atunci când se elimină un scaun tare, cu dificultate, cu o frecvență mai mică de 3 ori pe săptămână. S-a stabilit acest interval deoarece organismul fiecăruia dintre noi este diferit și, în funcție de metabolism, unele persoane au scaune zilnice, pe când la altele este normal ca această perioadă să fie mai lungă.

Ce-probleme-de-sanatate-ascund-ticurile-tale-nervoase--Afla-de-ce-afectiuni-suferi-

De ce apare?

Sunt mai multe cauze care pot duce la constipație. În primul rând o alimentație săracă în fibre (care se găsesc în fructe și legume) va determina apariția unui scaun tare. În momentul în care fibrele trec prin intestin, vor da o textură mai moale, ca un gel, ajutând la o eliminare ușoară. Un alt motiv pentru care apare este lipsa unui aport suficient de lichide în organism. Apa este și ea un factor important în consistența scaunului, făcându-l mai voluminos. Nu în ultimul rând sedentarismul își spune și el cuvântul în dezvoltarea acestei probleme prin faptul că “lenevește” musculatura colonului și pe cea pelvină. Toate aceste cauze sunt premisele ivirii constipației.

Având acestea în minte, iată cum putem ajuta organismul să prevină eficient apariția constipației:

Multă grijă la alimentele consumate.

 Este de preferat să introduceți în dieta dumneavoastră mai multe fibre, care se găsesc, după cum spuneam, în fructe și legume proaspete, dar mai ales fibre insolubile care se găsesc în pâinea și pastele integrale, deoarece vor ajuta la formarea unui scaun cu o consistență moale.

Este important să consumați mai multe lichide.

 Fie că sunt câteva pahare în plus de apă, fie că sunt sucuri naturale, sau supe și ciorbe, orice lichid ingerat vă va ajuta în lupta împotriva constipației.

De asemenea faceți exerciții regulate în fiecare zi, pentru a antrena și musculatura colonului.

 

Scăpați de mediul stresant în care lucrați, deoarece constipația poate avea și un factor psihic. Puteți reduce aceste efecte prin masaje de relaxare sau, mai simplu, prin masarea abdomenului.

 

 

Atenție la medicamentele pe care le folosiți. 

Există mai multe categorii de medicamente care provoacă constipație. Dintre acestea enumerăm: medicamente pentru durere (narcotice), pentru Parkinson, antiacidele gastrice pe bază de aluminiu, medicamente pentru anemie pe bază de fier, abuzul de laxative, dar și unele medicamente antihipertensive (blocantele de calciu).

Dacă problemele persistă, nu ezitați să vă adresați unui medic gastroenterolog pentru a vedea exact ce se întâmplă în organismul dumneavoastră. În unele situații constipația poate ascunde afecțiuni serioase precum diabet zaharat, uremie sau hipercalcemie.

 

blank