Actualitate

4 persoane reținute în „Dosarul Otopeni”

În „Dosarul Otopeni”, procurorii DNA investighează ce acorduri au fost semnate și puse în aplicare cu firmele care au magazine duty-free și restaurante pe Aeroportul Henri Coandă. Ieri, la aeroport a avut loc o percheziție și mai multe persoane au fost duse la audieri, iar astăzi DNA a anunțat oficial că patru dintre acestea au fost reținute.

Este vorba despre Ivan George Alexandru, directorul comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București, și trei persoane fizice. Potrivit rechizitoriului DNA, Ivan George Alexandru este suspectat că ar fi cerut mită 22,4 milioane de euro pentru a prelungi pe diferite perioade contractele de operare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Otopeni.

Sub control judiciar a fost pus și Bogdan-Serban Lițoi, fost director al Direcției Managementul Facilităților Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), care în prezent lucrează pentru compania de stat. Într-un comunicat de presă, procurorii DNA au precizat că:

În perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul lui Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro). În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general.

DNA mai spune:

Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

Și că:

În perioada 29 decembrie 2021 – 01 februarie 2023, Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB. În data de 14 februarie 2022, Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă. A doua zi, 15 februarie 2022, Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.

Procurorii anticorupție au controlat contractele semnate de Compania de Stat Aeroportul București, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, cu mai multe firme care gestionează spații comerciale în aeroport, unde s-a deschis recent o sală de jocuri de noroc.

Citește și  COD GALBEN de ploi şi vânt sâmbătă şi duminică, în jumătate de ţară. Care sunt zonele afectate

Economedia a relatat, în urmă cu doi ani, despre problemele uriașe de prețuri în restaurantele de la Aeroportul Otopeni și despre intervenția Consiliului Concurenței, care a amendat șase companii cu 1,4 milioane de euro pentru că au convenit să stabilească prețurile. Investigația Consiliului Concurenței a venit pe fondul numeroaselor plângeri din partea pasagerilor de la Aeroportul Henri Coandă cu privire la prețurile mari pentru mâncare și băutură în cafenelele și restaurantele aeroportului.

blank