30 milioane
Medical

30 milioane de pastile de iod, luate cu bani de la buget rămân în depozite. Pericolul nuclear a trecut

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan, spune cele 30 milioane de pastile  de iodură de potasiu vor fi împărțite oamenilor numai în caz de incident nuclear.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan, spune că cele 30 milioane de pastile produse de curând de Antibiotice Iași rămân la Direcțiile de Sănătate Publică.

Inițial, ministrul Sănătății a încercat să convingă medicii de familie să distribuie pastilele, dar aceștia au explicat că acest lucru ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete:

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar utea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare.”, potrivit europafm.ro

Pe 15 martie, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că Antibiotice Iaşi a produs deja peste 15 milioane de comprimate de iodură de potasiu din cele 30 de milioane care sunt contractate. El avertizează că utilizarea excesivă de iod duce la afecţiuni ale tiroidei.