Actualitate

Ministrul finanțelor vrea ca salariul minim să fie 60 la sută din salariul mediu

După ce s-a stabilit ca, de la 1 mai 2016, salariul minim să fie majorat cu 200 de lei, până la 1.250 de lei, discuţiile de luni sunt importante, din perspectiva faptului să se schimbă integral mecanismul de stabilire a salariului minim din România. La baza identificării salariului minim nu va mai sta decizia guvernului, ci un calcul care are drept variabile creșterea economică or creșterea productivității.

Urmează discuţii dure cu sindicatele, care doresc creşterea în funcţie de coşul minim de consum, calculat, în prezent, la 1.450 de lei, mai mare decât salariul minim pe economie. Pe de altă parte, patronatele doresc o creştere temperată, doar în funcţie de creşterea productivităţii.

Ministrul Muncii, pe de altă parte, spuncă că majorările salariale din 2017 vor fi decise în funcție de resursele financiare disponibile.

Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are la bază, printre altele, îmbunătățirea ponderii acestuia în raport de salariul mediu, astfel încât salariul minim să se apropie de 60% din salariu mediu, așa cum este în țările dezvoltate din Uniunea Europeană. În anul 2016, ponderea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în salariul mediu va fi de 46,62%”, a spus Ana Costea.

blank