Actualitate, Featured

Un fost ofițer SRI ne învață cum să scăpăm de interceptări în România

Interceptările sunt la modă în România, și chiar dacă ofițerii SRI au montat aparatură de interceptare, persoana vizată poate apela la câteva trucuri astfel încât să poată vorbi liniștită la telefon.
Acest aspect s-a aflat din dosarul fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir, fostul șef al Sectoarelor Informativ- Operative din Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI. În dosar apar câteva declarații ale omului de afaceri libanez, Rami Ghaziri. Afaceristul a spus cum a fost învățat de către Daniel Dragomir să se ferească de interceptări deși SRI îi montase aparatură de înregistrare.

„La cea de-a doua întâlnire, Dragomir Daniel mi-a ținut o lecție despre interceptări și modul în care pot să-mi protejez conversațiile, spunându-mi că telefonul meu este interceptat și că este posibil să am montate dispozitive de interceptare, atât acasă, cât și la birou și în mașină…

Aceeași persoană m-a sfătuit ca în discuțiile telefonice de pe acel aparat să nu folosesc cuvinte cheie, cum ar fi: bombă, președinte, terorist, atentat, Allah, Hamdellah și altele. Mi s-a spus ca apelul telefonic să nu îl fac din apropierea telefonului pe care-l folosesc în mod obișnuit, ci dintr-o altă zonă și că niciodată nu trebuie să închid aparatul imediat după ce închei convorbirile, întrucât se transmit semnale în rețea. De asemenea, convorbirile trebuia să le port în locuri aglomerate pentru a nu crea suspiciuni.

Mi-a mai spus că dacă țin telefoanele împreună deschise se poate stabili pe celulă (stația GSM – n.r.) că le folosesc eu și pot fi interceptate convorbirile de pe telefonul secret, folosind celălalt telefon.

Pentru a putea transmite e-mailuri, fără ca acestea să fie interceptate, Dragomir Daniel mi-a spus că trebuie să folosesc o adesă de email nouă, un calculator nou care să nu fie conectat niciodată la rețeaua folosită în mod curent.

O altă metodă pe care mi-a indicat să o folosesc, a fost aceea de a cuprinde informațiile confidențiale într-un e-mail nou, pe care să-l salvez ca draft și să transmit destinatarului username-ul și parola contului în care salvasem anterior informația, pentru ca acesta să o poată accesa, fără ca ea să circule între adresele de poștă electronică”, a spus Ghaziri în fața procurorilor DNA.

blank