Actualitate, Stirea Zilei, Stiri

Sacrificiu! Sfârşit terifiant pentru pilotul care a salvat vieţile pasagerilor

Adrian Iovan şi studenta au murit în chinuri groaznice

Iovan

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla echipajul medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

Bilanț accidentului aviatic este cumplit. Pilotul Adrian Iovan și o studentă la medicină au murit, iar celelalte cinci persoane aflate în avion au fost rănite, una dintre ele fiind în stare foarte gravă.

În afară de Adrian Iovan, la bordul aeronavei s-au aflat copilotul Răzvan Petrescu și medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Accidentul aviatic a fost anunțat la ora 16.16, de către unul dintre medici, care a sunat la 112.

Iovan avion

Pilotul Adrian Iovan s-a sacrificat ca să salveze pasagerii şi a murit în chinuri groaznice. Fostul soţ al creatoarei de modă Romaniţa Iovan a fost conştient două ore după ce avionul pe care îl pilota s-a prăbuşit şi a suferit îngrozitor până în clipa în care şi-a dat ultima suflare.

„Au supravieţuit toţi după această aterizare. Ştiu că Adrian Iovan a fost conştient două ore după accident”, a spus Victor Zota , coordonatorul Agentiei Nationale de Transplant.

„Colega noastră, tânără rezidentă, probabil a intrat în şoc hipotermic. Este inimaginabil ca în anul 2014 să cadă un avion şi să nu-l găsească timp de şase ore. Unde sunt oamenii plătiţi pentru aşa ceva? Ei trebuiau să fie descoperiţi cu câteva ore mai devreme. Unde sunt echipele noastre ISU? Este inimaginabil să nu fie descoperiţi. Nu a fost problemă că nu au ajuns. Nu ştiau unde au căzut. Din toate informaţiile nu se ştia unde a căzut. Cursa era urmărită de toate radarele din România. Să stai să vorbeşti la telefon cu cineva care-ţi spune că asta e poate ultimul telefon. Şi e vorba de colegul meu”, s-a revoltat Victor Zota.

Când echipele de salvare au ajuns la locul accidentului, după aproximativ șase ore de la producerea lui, atât Adrian Iovan cât și studenta erau decedați.

Trupul pilotului a fost încarcerat între fiarele avionului, timp de 6 ore, la mai puţin de 0 grade şi s-a sfârşit în urma rănilor suferite, iar tânăra din cauza stării de hipotermie în care intrase.

Iovan avea o experienţă de peste 16.000 de ore de zbor şi licenţele în termen de valabilitate, potrivit Ministerului Transporturilor. Iovan avea 55 de ani şi o carieră de aproape 40 de ani ca pilot la Tarom şi BlueAir.

Însă pilotul avea mari probleme financiare care au început în anul 2011, o dată cu recalcularea pensiilor: la de 15.000 de lei, cât avea iniţial, el a rămas cu doar 1.900 de lei.

Ratele la bancă, pensia alimentară pentru Albert, fiul pe care îl are împreună cu Romaniţa Iovan, şi traiul zilnic erau imposibil de susţinut cu acestă sumă, aşa că pilotul, doborât de probleme, a vrut atunci să intre în greva foamei.

„Am ajuns la fundul sacului. Nu-i mai pot plăti pensia copilului, iar de fiecare dată când ies cu Albert în oraş şi vrea o jucărie îi spun că statul ne-a luat banii de jucării”, spunea, atunci, celebrul pilot.

 

 

blank