Social

România, într-un top negru al sănătăţii la nivel mondial. Raportul OMS

Numărul cazurilor de pojar în Europa a crescut considerabil în 2017, fiind înregistrate aproximativ 21.000 de cazuri, România numărându-se printre cele mai afectate ţări, informează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Creşterea a fost înregistrată pe fondul izbucnirii epidemiei de pojar în 15 din 53 de ţări din regiune. Cea mai afectată ţară din regiune este România, înregistrând 5.562 de cazuri de pacienţi afectaţi de pojar, fiind urmată de Italia şi Ucraina.

Pojarul a afectat 21.315 de persoane şi a provocat 35 de morţi în 2017, în pofida faptului că în 2016 înregistrase un record al celor mai puţine persoane afectate. Biroul Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a publicat noi informaţii chiar înainte de o reuniune a miniştrilor europeni ai Sănătăţii, privind imunizarea, care va avea loc marţi în Muntenegru.

„Fiecare nouă persoană afectată de pojar în Europa ne reaminteşte că adulţii şi copiii nevaccinaţi, indiferent de zona în care locuiesc, se expun riscului de a dezvolta această boală şi de a o transmite mai departe celor care nu se vaccinează. Cele peste 20.000 de cazuri şi 35 de vieţi pierdute în 2017 reprezintă o tragedie pe care nu o putem accepta”, a declarat doctorul Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS.

La popul opus, Marea Britanie a înregistrat printre cele mai puţine cazuri, doar 282, datorită serviciului naţional al sănătăţii, care a recomandat că nivelul imunizării populaţiei ar trebui să se afle cel puţin la 90%, pentru a opri răspândirea pojarului şi 95% pentru a preveni oreionul şi rujeola.

Potrivit site-ului publicaţiei Quartz, profesorul de biologie Marcel Salathe, de la Universitatea Statului Pennsylvania, explică importanţa vaccinării astfel:

„Ideea de bază este că un grup poate evita să fie expus la aceast tip de boală prin a se asigra că suficienţi oameni sunt imuni, atfel încât să nu existe niciun canal de transmiterea bolii. Acest lucru protejează majoritatea populaţiei, în special pe cei care sunt prea mici sau prea bolnavi pentru a fi vaccinaţi”.

blank