Decesul este de cele mai multe ori un eveniment neprevazut, daca nu vorbim despre situatiile in care exista boli sau alte cauzi ce prevestesc decesul. In momentul in care se intampla sa pierdem pe cineva apropiat sunt o serie de lucruri care trebuie puse la punct si este important sa ne mentinem pe cat de mult posibil calmul, desi este mai usor de zis decat de realizat. Iar daca decesul se intampla sa aiba loc peste hotare, persoana draga fiind plecata la munca in strainatate, intra in discutie si procedura de repatriere, care presupune un numar si maimare de obligatii si conditii de indeplinit.

In astfel de cazuri se recomanda sa incercati sa intrati in contact cu cunostinte care au trecut recent prin o asemenea experienta sau in lipsa acestora incercati sa intrati in contact cu firme romanesti din domeniu care va pot oferi toate informatiile legate de procedura de repatriere decedati Elvetia . nu trebuie sa va panicati nsa, deoarece aveti suficient timp sa gasiti firma potrivita deoarece documentele de repatriere pot fi solicitate doar dupa 24 de ore de la data deces.

Pretul in cazul unei repatrieri depinde de foarte multi factori si difera de la o firma la alta. O firmă serioasă si profesionista trebuie sa va recomande toate variantele pentru care puteti opta si anume: pretul unei repatrieri cu avionul, pe cale terestra, pretul unei repatrieri sociale, pretul unei repatrieri in baza conditiilor dumneavoastra sau daca este cazul, repatrierea cenusii daca se opteaza pentru incinerare.

Repatrierea, pe langa obtinerea documentelor si respectarea unei serii de norme legislative, presupune transport funerar international, ce trebuie realizat doar respectand conditiile tarii in care a avut loc decesul.

Citeste si...  Top 5 motive pentru a alege serviciile de rent a car București

Cand ati optat pentru contractarea unei firme funerare care sa se ocupe de tot ceea ce tine de repatriere, insistati sa incheiati contract cu aceasta in care sa fie stipulate toate serviciile necesare unei repatrieri precum si pretul acestora. O firma serioasa va specifica acest aspect inca de la inceput.

Daca dupa discutiile avute cu firma funerara aceasta refuza sa va trimita in scris un precontract in care sunt specificate clar serviciile cerute de dumneavoastra si pretul discutat in prealabil se recomanda sa cautati o alta firma deoarece va puteti gasi in situatia de a avea surprize neplacute in momentul in care va trebui sa achitati pentru serviciile de care ati beneficiat.

Transportul persoanelor decedate nu poate fi efectuat cu orice fel de masina, ci trebuie sa fie facut numai cu masini omologate si autorizzate in baza legislatiei comunitatii europene din tara de unde are loc repatrierea. Daca una dintre aceste conditii nu este indeplinita poate atrage dupa sine blocarea documentelor de repatriere, cheltuieli suplimentare si intarzierea sosirii in Romania.

Un serviciu care este oferit tot de firma funerare este si obinerea documentelor premergatoare obtinerii pasaportului mortuar. Aceste documente se realizeaza la primaria unde a avut loc decesul, la spital, medicina legala, la sanepid si politia mortuara . exista insa si situatii mai speciale care presupun ca aceste documente sa fie facute si la Procuratura, consulat sau la Ambasada Romaniei din tara in care a avut loc decesul.