Social, Stiri, Ultima Ora

Mărturii cutremurătoare, la un an de la tragedia din Apuseni.

Evenimentele aviatice tragice parcă pun sare pe rană şi împiedică cicatrizarea durerilor psihice pe care le resimţim! Sunt vorbele medicului Cătălin Pivniceru, unul dintre supravieţuitorii accidentului aviatic din Apuseni. Doctorul mărturiseşte că, deşi s-a recuperat, fiecare accident aviatic îl face să retrăiască momentele de groază de la începutul anului.

screenshot_phpd_19359100

„Au fost cu salvatori. Au fost cu oameni care se presupune că trebuie să salveze vieţi. Nu te aştepţi ca tocmai ei să păţească astfel de nenorociri. E foarte, foarte greu sufleteşte să revezi lucrurile astea”, sunt cuvintele medicului Cătălin Pivniceru, de la Spitalul Sf. Maria din Capitală, la aproape un an de la cumpăna vieţii lui.

Doctorul mărturiseşte că tragedia din Apuseni îl va urmări toată viaţa. Atât pe el, cât şi pe familia lui. Şi îi este cu atât mai greu să îşi revină cu cât tragediile aviatice s-au ţinut lanţ de atunci.

prggh_12772900

 „A fost un an teribil, aş putea spune. Un an care a început cu nefericitul accident din Apuseni, în care studenta Aura ne-a părăsit, în care pilotul Iovan ne-a părăsit, în care luni în şir noi a trebuit să ne recuperăm fizic, să ne recuperăm psihic. Sper că reuşim cât mai bine să ne revenim şi din acest punct de vedere. Din păcate iată că alte evenimente tragice parcă pun sare pe rană şi împiedică această cicatrizare a durerilor psihice pe care le resimţim”, a spus Pivniceru.

Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, în judeţul Constanţa, pe 15 decembrie. La numărul de urgenţă 112, s-a anunţat că accidentul aviatic a avut loc în zona Butoaie. Din păcate însă patru oameni şi-au pierdut viaţa în accident.
„Suntem alături de toţi cei care trec prin aceste momente pentru că ştim şi înţelegem ceea ce se li se întâmplă. Ni s-a întâmplat şi nouă şi familiilor noastre, care au rememorat cu această ocazie ce ni s-a întâmplat şi a fost din nou dureros”, a completat supravieţuitorul.

Dureros, cu atât mai mult cu cât în urma accidentului de la Siutghiol, din Constanţa, nu a existat niciun supravieţuitor. Şi copleşitor, pentru că unul din membrii echipajului SMURD a supravieţuit prăbuşirii şi, poate, ar fi putut fi salvat.

Un martor a declarat, la România TV, că a văzut momentul impactului şi a auzit apoi cum una dintre victime striga după ajutor.

Ca o ironie, atât în Apuseni, cât şi la Constanţa, primii care au ajuns la locul tragediei nu au fost autorităţile, ci localnicii.

„La noi nu se putea ajunge nici cu tractorul. Indiferent ce forţe speciale ar fi putut interveni, în Apuseni tot pe jos s-a ajuns şi primii doi kilometri tot pe jos am fost evacuaţi. Asta a fost o particularitate în Apuseni, aici, fiind vorba de apă, cine era cu ambarcaţiune au fost primii care au putut ajuta. Aşa că astfel de lucruri sunt fireşti şi aşa cred că se întâmplă peste tot. În România, om fi criticaţi ca naţie, că suntem, că nu suntem, că facem, că nu facem, dar căldura sufletească şi gradul de implicare al oricărui om simplu oriunde ar fi el, că e în Sibiu, în Apuseni sau în Constanţa este aceeaşi. Este o teribilă solidaritate şi o bunătate umană. Şi asta mă face să cred că va fi bine pentru noi ca naţie”, a spus Pivniceru.

„Trecând peste acest început nefericit, odată cu miracolul supravieţuirii noastre şi înceata noastră revenire în muncă iată am revenit cu aceste proiecte să le ducem la capăt, să putem contribui şi noi cât mai bine la împlinirea lor. Aş începe, cronologic şi ca importanţă, cu transplantul hepatic, care a debutat în acest an, la începutul anului, care a strâns 17 cazuri”, a completat cadrul medical.

De anul viitor, la Spitalul „Sf. Maria” s-ar putea face şi transplanturi de pancreas.

ELICOPTER PRĂBUŞIT. După finalizarea procedurilor de verificare tehnică la sol și în zbor a celor 9 aeronave EC 135, de tipul celui implicat în accidentul aviatic din data de 15 decembrie, conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență și a Inspectoratului General de Aviație al MAI l-au informat pe viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, care a aprobat reluarea zborurilor.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, în cadrul unui comunicat de presă, ca urmare a activităților de investigații preliminare ale accidentului aviatic produs pe 15 decembrie efectuate de reprezentanții fabricanților Airbus Helicopters Germania și Turbomeca Franța, a rezultat că nu există indicii care să suspecteze vreo cauză tehnică generatoare sau contributoare la producerea accidentului și din punct de vedere tehnic nu există motive pentru oprirea elicopterelor EC-135 la sol.

Elicopterele SMURD operează începând din prima zi de Crăciun la punctele de operare aeromedicală din Bucureşti, Târgu-Mureş, Iaşi, Galaţi, Craiova şi Arad, excepţie făcând punctul din Constanţa.

în cursul zilei de astăzi, o primă misiune a unui elicopter SMURD Bucureşti a avut loc în judeţul Constanţa pentru a aduce la spitalul Marie Curie din Bucureşti o fetiţă de 1 an şi 3 luni cu insuficienţă renală cronică, conform MAI.

În perioada cât elicopterele SMURD au fost consemnate la sol, misiunile aeromedicale au fost asigurate de alte aeronave ale MAI, precum şi de unele ale Armatei.

blank