Situatie tensionata intre Grecia si Albania.  Albania sugereaza, într-un document trimis Guvernului de la Atena pe tema drepturilor de exploatare a zacamintelor petroliere, ca are pretenţii teritoriale din partea Greciei, informează site-ul publicaţiei Kathimerini.
 
Grecia și Albania sunt în pragul unui conflictSaptamana trecuta, Guvernul de la Tirana a cerut Atenei sa revizuiasca planurile de exploatare a hidrocarburilor în Marea Ionica, argumentand ca activităţile de exploatare s-au extins în apele teritoriale albaneze. În cadrul demersului, Albania cere şi harţile cu zacamintele de petrol din provincia Epirus, situata în nord-vestul Greciei. Potrivit unor surse diplomatice, solicitarea este o revendicare teritorială clară din partea Albaniei, vizând frontiera dintre cele două ţări. Autorităţile elene interpretează gestul ca fiind unul inspirat de mişcarea naţionalistă numită „Albania Mare”, care vizeaza regiuni în care traiesc etnici albanezi.
 
Potrivit unor hărţi prezentate în anul 2011 de ministrul grec al Energiei din acea perioadă, Yiannis Maniatis, acţiuni de explorare privind zăcămintele petroliere fuseseră efectuate la nord de provincia elenă Ioannina, situată în apropierea frontierei cu Albania. Administraţia de la Tirana nu a avut nicio reacţie la acea vreme.
Citeste si...  Kelly Brook: Nu stiu ce m-as fi facut daca nu as fi avut sani