Au trecut 25 de ani. Unii dintre noi își mai amintesc coșmarul anilor 80, mulți l-au uitat, alții nici nu erau născuți. Evenimentele din decembrie 1989 aveau să pună capăt unei perioade controversate din istoria României, în care calitatea vieții cetățenilor români era la mii de ani lumină de cea a clasei conducătoare.

elena_si_nicolae_ceausescu_465x390_94527100

Din dorința de a reaminti românilor momente importante ale istoriei lor, presa mondenă a republicat integral sentința de condamnare a cuplului Ceaușescu. Iată un fragment:

„Inculpaţii au invocat excepţia de necompetenţă a instanţei în faţa căreia au fost deduşi judecăţii, prevalîndu-se de funcţiile şi calităţile oficiale pe care pretind că le mai deţin, excepţie pe care preşedintele completului a pus-o în discuţia părţilor.
Procurorul militar avînd cuvîntul, a precizat că faptele pentru care inculpaţii sînt trimişi în judecată sînt date prin lege în competenţa materială a acestui tribunal militar, potrivit art. 28 pct. 1 lit. b teza a II-a şi lit. c c. pr. pen.
Pe de altă parte, procurorul a arătat că urmare a Revoluţiei victorioase din 22 decembrie 1989, dictatura ceauşistă a fost doborîtă, puterea supremă în stat fiind încredinţată de popor Consiliului Frontului Salvării Naţionale care îne xercitarea atribuţiilor sale a desfiinţat vechile organe ale puterii – Consiliul de Stat şi Marea Adunare Naţională -, iar guvernul, în întregul său, a fost destituit. Pe cale de consecinţă, cei doi inculpaţi nu mai deţin vreo calitate oficială opozabilă normelor de drept material şi procesual, astfel că judecarea lor de către această instanţă este legală”.

Citeste si...
Darius Vâlcov: "Nu am demisionat"