Blendea Ana-Lucia, Bloggeri

Dacă spui trei lucruri e ca şi cum nu ai spus niciunul

Gândeşte-te la genul de persoană înzestrată pe deplin cu talentul de a născoci idei. Ţi-ai creat în minte o imagine a acestei persoane? Atunci când i se cere o descriere a să , mulţi oameni prezintă un stereotip familiar- “geniul creativ”, tipul de persoană care gândeşte sloganele într-o agenţie de publicitate cu renume. Poate că şi tu îţi imaginezi, că şi mine, o persoană cu părul gelat şi cu haine după ultima modă, purtând cu sine un carneţel plin de ironii şi epifanii, gata să lanseze o sesiune de brainstorming într-o încăpere plină de cafele şi table de scris.

Există persoane mai creative decât altele?

Cele mai multe dintre şabloane au legătură cu principiul imprevizibilului. Există deci, modalităţi sistematice pentru a da naştere ideilor creative.

Dacă doreşti să îţi comunici ideile celorlalţi va trebui să te încadrezi în limitele reculilor care au permis şi altor idei să supravieţuiască în timp. Vrei să inventezi noi idei, noi reguli. Admit de la bun început că nu voi reuşi să îţi indic modalitatea prin care să îi determine pe tinerii de douăzeci de ani să discute despre mitoză în jurul focului de tabăra.

Dar îţi promit următoarele: indiferent  de gradul de “creativitate naturală” cu care ai fost înzestrat, îţi voi arată cum un mic efort  direcţionat poate face că aproape orice idee să-şi sporească impactul asupra celorlalţi, iar o idee cu impact are mai multe şanse de a produce o schimbare.

„Dacă spui trei lucruri e ca şi cum nu ai spus niciunul”

O campanie electorală reprezintă terenul fertil pentru chinurile luării unei decizii. Dacă ţi se pare că instituţia ta se confruntă cu probleme, imaginează-ţi situaţia următoare: ţi-ai asumă sarcina de a pune bazele unei organizaţii naţionale şi de a o ajută să se dezvolte, apelând în cea mai mare parte la personal neplătit şi în mare măsură neprofesionist? Tpti angajaţii trebuie să cânte la unison, dar timpul nu prea ai pentru repetiţii cu corul. Dar publicul te presează să cânţi în fiecare zi un cântec nou.

De ce este stabilitatea priorităţilor atât de dificilă?

La modul abstract nu pare o provocare atât de dura. Stabileşti că obiectivele importante au prioritate în detrimentul celor mai puţin importante.Dar ce se întâmplă dacă nu putem decide care sunt de importantă “critică” şi care sunt “benefice”? Suntem adesea puşi în situaţia de a hotărî între două “necunoscute” O astfel de situaţie complexă poate fi paralizantă. De fapt, psihologii au descoperit faptul că un grad prea ridicat de complexitate şi nesiguranţă poate determina oamenii să ia decizii lipsite de raţiune.

blank