Sarcina este o binecuvântare pentru aproape orice femeie.

În prezent, există însă din ce în ce mai multe femei care nu sunt conștiente că sunt prea în vârstă pentru a-și asuma maternitatea târzie și toate consecințele acesteia. Femeile își întârzie maternitatea dincolo de limita fiziologică normală (20-30 de ani). În general, din motive economice sau sociale, cum ar fi dificultăți în găsirea unui loc de muncă sau a unui partener stabil, consolidarea unei cariere profesionale sau pur și simplu din dorința de a se bucura de viață.

Probleme care pot apărea la sfârșitul sarcinii

După vârsta de 35 de ani, există de obicei mai multe probleme legate de conceperea copiilor. Apar noi riscuri la o vârstă târzie: avorturi, nașteri premature, malformații și anomalii cromozomiale la copil. Există, de asemenea, riscuri pentru mamă, cum ar fi hipertensiunea și diabetul gestațional.

Chiar și așa, în ultimii ani s-au înregistrat mari progrese medicale datorită cărora sarcina târzie este acum viabilă și mult mai sigură. La asta se adaugă faptul că femeile se află în general într-o stare excelentă de sănătate, așa că sunt posibile sarcini sănătoase.

Beneficiile sarcinii târzii

Din punct de vedere biologic, între 20 și 30 de ani, femeia se află în perioada de fertilitate maximă. Sarcinile prezintă mai puține complicații, iar femeia are mai multă putere pentru a face față sarcinii. Cu toate acestea, sarcina la 40 de ani sau peste are și avantajele sale:

Bebelușii născuți de mame mai în vârstă sunt foarte doriți. Cuplurile la această vârstă tind să stabilească exact perioada în care să-și întemeieze o familie. Femeia stabilește o legătură foarte puternică cu viitorul ei copil chiar înainte de sarcină.

Viitoarea mamă simte și trăiește sarcina într-un mod special, deoarece a durat mult până când a apărut. În multe cazuri, după tratamente de reproducere asistată mult timp, având în vedere că după 40 de ani, fertilitatea femeii scade.

Citeste si...
Cum sa pari mai slaba in costumul de baie: trucuri in functie de zona problematica.

Formarea unei unități familiale târzii implică faptul că părinții au deja o carieră profesională consolidată. Siguranța lor financiară și programul de lucru facilitează creșterea copilului.

Pregătirea emoțională este mai bună la o vârstă mai înaintată. Părinții sunt mai maturi și au idei mai clare despre nesiguranțe, îndoieli și alte probleme ale sarcinii timpurii.

Prin urmare, avantajele acestei sarcini târzii pot fi rezumate într-o mai bună pregătire emoțională și stabilitate financiară. Printre dezavantaje, principalul este acela de a recurge frecvent la tehnici de reproducere asistată destul de costisitoare. Dificultățile de mărire a familiei sau mai puțină energie pentru creșterea copilului influențează și ele.

Care este echilibrul riscurilor / beneficiilor unei sarcini târzii?

Potrivit studiilor realizate, s-a ajuns la următoarele concluzii:

  • copiii născuți de mame mai în vârstă sunt mai înalți;
  • au mai puține șanse să renunțe la școală;
  • sunt mai predispuși să urmeze facultatea decât frații lor născuți înainte de ei.

Prin urmare, trebuie luate în considerare riscurile sau beneficiile pe care le poate oferi o sarcină târzie. Riscurile nu pot fi ignorate, iar părinții trebuie informați. Cu toate acestea, într-o societate în care cuplurile au copii din ce în ce mai târziu, în timp ce se apelează la tehnici de reproducere asistată, vor trebui regândite multe aspecte ale sarcinii târzii.

Dacă vă aflați în această situație, vă dorim să vă bucurați din plin de această perioadă minunată. De asemenea, dacă nu plănuiți să stați în concediu de maternitate doi ani, vă recomandăm să vă informați cu privire la stimulentul de inserție. Nu ar fi rău nici să descoperiți cum se calculează impozitul pe venit. Cu cât veți mai bine informate, cu atât va fi mai bine pentru voi.