In credinta populara se vorbeste deseori despre animale care datorita simturilor lor speciale pot percepe existenta unor boli sau apropierea unor dezastre naturale.

6 vietati care detecteaza bolile si presimt dezastrele naturale
1. Pasarile Vermivora chrysoptera

Cea mai recenta descoperire se refera la capacitatea unor pasari nord-americane asemanatoare pitigoilor, Vermivora chrysoptera, de a presimti apropierea unei furtuni puternice. In aprilie 2014, in timp ce lucrau la un proiect privind urmarirea traseelor acestor mici pasari migratoare, oamenii de stiinta au constatat ca zburatoarele au parasit zona in care se reproduceau, cu una sau doua zile inainte ca regiunea sa fie lovita de o serie de furtuni care au dus la formarea a cel putin 84 de tornade foarte periculoase.

Cercetatorii de la University of California, Berkeley, care au descris fenomenul, cred ca pasarile au capacitatea de a percepe infrasunetele, unde sonore cu frecventa foarte joasa si care se pot deplasa pe distante foarte lungi. Perturbarile meteorologice puternice pot genera infrasunete si e posibil ca astfel sa fi detectat pasarile apropierea furtunii.

2. Rechinii

Rechinii (din specia rechinului-tigru si alte specii) echipati cu dispozitive de urmarire de catre cercetatori, in cadrul programului de conservare marina R.J. Dunlap Marine Conservation Program, de la Universitatea din Miami, se indreptau spre punctele unde aveau loc schimbari rapide de temperatura, locuri unde, de obicei, furtunile se intesifica. Urmarind deplasarile rechinilor, se poate prevedea unde se va forma si se va amplifica o furtuna, sunt de parere cercetatorii.

3. Pisicile

O echipa condusa de Hiroyuki Yamauchi de la Universitatea Nationala Tsing Hua din Taiwan a intreprins un studiu asupra modului in care au reactioneaza pisicile inaintea unui cutremur.
Cu 6 sau mai multe zile inainte de cutremurul din 2011, a aratat studiul, unele pisici au manifestat comportamente neobisnuite si au devenit mai stresate. Unele au inceput sa tremure, sa fie nelinistite, incercand sa fuga si sa se ascunda. Alte pisici, insa, au devenit agitate doar cu foarte putin timp inainte de cutremur.
Cercetatorii cred ca pisicile pot simti apropierea seismelor deoarece au un registru auditiv mai amplu decat oamenii, putand asfel sa perceeapa tot felul de sunete inaudibile pentru om si care ar insoti producerea unor fenomene premergatoare seismului. De asemenea, e posibil ca ele sa fie capabile sa detecteze schimbari legate de presiunea atmosferica, gravitatie si deformari ale solului.

4. Vacile

Tot echipa condusa de Hiroyuki Yamauchi a descoperit ca si vacile au prezentat schimbari cu mai multe zile inaintea cutremurului de 9 grade din Japonia. Mai exact, au fost observate modificari ale lactatiei: cu 6 zile inainte de cutremur, vacile au inceput sa dea mai putin lapte, iar aceasta scadere s-a mentinut inca 4 zile dupa aceea.

5. Cainii

Cainii pot detecta cancerul de prostata cu precizie de 98%, mirosind mostre de urina prelevate de la pacienti, arata un studiu realizat anul trecut si prezentat la cea de-a 109-a intrunire anuala a American Urological Association.

Cainii au in mucoasa olfactiva a nasului aproximativ 200 milioane de celule receptoare olfactive, in vreme ce omul are doar vreo 5 milioane. Simtul olfactiv canin este, asadar, mult mai dezvoltat decat cel uman, ceea ce explica faptul ca aceste animale pot detecta usoarele schimbari ale mirosului urinii, produse de existenta cancerului in organism. In afara cancerului de prostata, cainii pot detecta si alte tipuri de cancere, precum cel ovarian sau vezical.

Cainii pot, de asemenea, sa detecteze schimbarile de glicemie; caini special antrenati pot fi astfel de ajutor diabeticilor, avertizandu-i pe acestia cand apar fluctuatii potential periculoase ale nivelului de glucoza in sange.

Citeste si...
Un adapost de animale din Buzău a luat foc, iar sute de vietați și-au pierdut viața