Social, Stiri

2000 de conducători au rămas fără permis

În această săptămână, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, aproape 2.500 de poliţişti rutieri au acționat, la nivel naţional, pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicați pietoni.

permis_auto_460x257_71125300

Acțiunile desfășurate de polițiști, în perioada 16 – 19 februarie a.c., au avut în vedere atât șoferii care nu acordă prioritate de trecere pietonilor care traversează regulamentar, cât și pietonii care traversează prin loc nepermis.

O atenție deosebită a fost acordată zonelor cu potențial de risc rutier, precum și celor în care fost înregistrate evenimente rutiere produse pe fondul acestor două cauze.

Astfel, pentru nerespectarea normelor care reglementează circulația pe drumurile publice polițiștii au aplicat 15.854 de sancțiuni contravenționale. Din totalul acestora, 13.903 au vizat abateri ale pietonilor, iar 1.951 au fost aplicate pentru șoferii care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public.

Conform legii, în cele 1.951 de cazuri șoferilor le-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Poliţia Română acţionează pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice. Activitățile desfășurate, în perioada 16 – 19 februarie a.c., au avut ca obiectiv prevenirea evenimentelor rutiere produse pe fondul a două dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere – traversarea neregulamentară, respectiv neacordarea de prioritate pietonilor care traversează regulamentar.

RECOMANDĂRI PENTRU PIETONI:

Traversaţi strada numai pe marcajul pietonal (,,ZEBRA”), prin dreptul indicatoarelor ,,Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, pentru pietoni.

Înainte de a traversa prin aceste locuri, asiguraţi-vă atent din ambele părţi şi convingeţi-vă că în acel moment nu se apropie niciun autovehicul.

Traversarea nu se face în fugă, ci în pas vioi şi perpendicular pe axul drumului;

Daca se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor, aflate în misune, nu traversaţi, chiar dacă semaforul arată culoarea verde.

Elevilor le recomandăm ca după coborârea din mijloacele de transport public, să nu traverseze strada prin faţa ori prin spatele acestora. Traversarea se face numai după plecarea lor din staţie, dar şi atunci, numai prin locurile rezervate trecerii.

De asemenea, în drum spre școală sau la reîntoarcerea către casă, pe drumurile publice situate în afara localităţilor, ori care nu au trotuare sau poteci laterale, să circule numai pe partea stângă şi cât mai aproape de margine.

blank