Xenoboţii
Life

Xenoboţii vor deveni terapie sau vor fi folosiți ca arma?

Xenoboţii pot vindeca boli, dar pot fi şi arme biologice periculoase, avertizează oamenii de ştiinţă. Cât de îngrijoraţi ar trebui să fim în legătură cu progresul fulminant al acestor microorganisme?

În 2020, oamenii de ştiinţă au făcut senzaţie în presa din întreaga lume atunci când au creat xenoboţii, acele minuscule fiinţe vii programabile realizate din mii de celule stem de broască.

Xenoboţii pionieri se puteau mişca în fluide, iar savanţii susţineau că pot fi folosiţi pentru a monitoriza radioactivitatea, poluanţii, medicamentele sau bolile. Primii xenoboţi au supravieţuit timp de 10 zile.

Un al doilea val, creat în 2021, a demonstrat proprietăţi noi şi neobişnuite. Printre acestea, capacitatea de a se autovindeca şi de-a trăi mai mult. De asemenea, au dezvoltat capacitatea de-a coopera, comasându-se în grupuri.

La finalul anului trecut, aceeaşi echipa de biologi, roboticieni şi experţi în cibernetică au dat la iveală un nou fel de xenobot. Ca şi celălalt model, a fost creat cu ajutorul inteligenţei artificiale prin testarea virtuală a miliarde de prototipuri şi prin evitarea unui proces lung de teste de laborator. Dar ultima generaţie de xenoboţi vine cu o diferenţă crucială: de data asta, se pot auto-replica.