Ai senzația că nu te odihneşti bine noaptea? Atunci înseamnă că trebuie să acorzi mai multă atenţie la ceea ce mănânci! Descoperă ce alimente poţi să consumi înainte de somn ca să dormi mai bine

Iată care sunt aceste alimente şi băuturi bune înainte de somn:

1. Ceaiul de valeriană
Este cunoscut pentru efectul calmant și relaxant pe care îl induce, tocmai de aceea consumul lui este recomandat doar seara, înainte de culcare. De asemenea, poți lua tinctură de valeriană în locul ceaiului. Tinctura este mai concentrată, dar o poți dizolva în puțină apă.

2. Vişine sau suc de vişine
Melatonina este hormonul care pregăteşte corpul pentru somn. Vişinele constituie singura sursă naturală de melatonină, susţine celebrul Dr. Oz care a susţinut o conferinţă la Bucureşti. Aceasta funcţionează într-adevăr şi te ajută să dormi mai bine, însă este foarte important momentul în care o iei. “Fie că optezi pentru suplimentele cu melatonină sau vişine/suc de vişine ca sursă de melatonină acestea trebuie luate la cină nu înainte de culcare, deoarece abia în două ore vei constata un efect”, susţine specialistul. Dacă vrei să citeşti şi despre alte curiozităţi discutate la conferinţa susţină de Dr. Oz la Bucureşti poţi să accesezi articolul “10 lucruri pe care le-am învăţat la conferinţa susţinută de Dr. Oz”.

3. Ceaiul de levănţică
Consumată sub formă de ceai, levănțica poate acționa ca un calmant al sistemului nervos central. Specialiștii spun că levănţica reduce starea de agitaţie şi de anxietate și poate combate insomnia. Ceaiul se obține sub formă de infuzie din două lingurițe de flori uscate sau pulbere infuzate 10 minute în 250 mililitri de apă clocotită.

4. Somonul
Somonul, halibutul şi tonul constituie o opţiune bună pentru o masă de seară mai târzie. Aceşti peşti conţin vitamina B6 necesară pentru producţia de melatonină, hormonul care ne ajută să dormim mai bine, potrivit unei cercetări publicate în Annals of the New York Academy of Sciences.

5. Berea în cantităţi mici
Un pahar de bere consumat seara are un efect relaxant şi te poate ajuta să dormi mai bine. “Consumată cu moderație, berea poate fi de ajutor în combaterea acestei afecțiuni, datorită conținutului redus de alcool și hameiului, sursă pentru acizii lupulonic si humulonic care au acţiune soporifică.
Un pahar de bere înainte de culcare poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce induce somnul. Prin relaxarea vaselor de sânge presiunea arterială scade, ritmul cardiac devine mai lent, iar starea generală a organismului se îmbunătățește”, a explicat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

6. Lintea
Conţine triptofan, o substanţă care este necesară pentru un somn de calitate. În absenţa acestei substanţe se poate instala insomnia, susţin nutriţioniştii.

7. Seminţele de susan
Pe lângă faptul că semințele de susan au un gust foarte bun, sunt și o importantă sursă de fibre, calciu și alte minerale esențiale organismului, printre care și triptofan.

8. Orezul cu bob lung Jasmine
Potrtivit unui studiu apărut în publicaţia American Journal of Clinical Nutrition, persoanele care au consumat orez cu bob lung Jasmine au constatat că adorm mult mai uşor în comparaţie cu un alt grup care a consumat orez obişnuit. Prin urmare, poţi consumi la masa de seară o porţie de orez Jasmine alături de tocăniţă de legume sau un curry de legume.