Virusul
Life

Virusul care provoacă „Boala Sărutului”, responsabil pentru declanşarea sclerozei multiple

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani, virusul care provoacă „Boala Sărutului” ar putea fi responsabil pentru declanşarea sclerozei multiple.

Virusul care provoacă „Boala Sărutului”, responsabil pentru declanşarea sclerozei multiple. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard din SUA.

Virusul care provoacă „Boala Sărutului”, responsabil pentru declanşarea sclerozei multiple

Zece milioane de recruţi din armata americană au participat la studiul făcut de oamenii de ştiinţă de la Harvard. În urma investigaţiilor s-a constatat că aproape toate cazurile de scleroză multiplă sunt precedate de infecția cu virusul Epstein-Barr (EBV), cel care provoacă „Boala Sărutului”.

„Grupul nostru și alții investighează de ani de zile ipoteza că EBV cauzează SM, dar acesta este primul studiu care oferă dovezi convingătoare de cauzalitate”, a cercetătorul Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și autorul principal al studiului, potrivit AlephNews.

Studiul a durat două decenii şi a fost publicat în Revista Science.

Ce este scleroza multiplă

Este o boală inflamatorie cronică a sistemului nervos central, în care sistemul imunitar atacă tecile de mielină care protejează neuronii din creier și măduva spinării. Atunci când această teacă nervoasă este deteriorată, impulsurile nervoase încetinesc sau se opresc.

Scleroza multiplă poate provoca o gamă largă de simptome potențiale, inclusiv probleme de vedere, de mișcare a brațelor sau a picioarelor, de sensibilitate sau de echilibru.

Este o afecțiune care durează toată viața și care poate duce la dizabilități grave, dar uneori pot fi medii.

Ce este virusul Epstein-Barr. Acesta se transmite în principal prin salivă, de exemplu, prin sărut sau prin consumul de alcool din același pahar.

Virusul Epstein-Barr este cauza mononucleozei, cunoscută și sub numele de febră glandulară sau „boala sărutului”, și stabilește o infecție latentă pe toată durata vieții în gazdă.

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Cincinnati Children’s arată că virusul Epstein-Barr (EBV) crește riscul de a dezvolta alte șapte maladii grave: lupusul eritematos sistemic (SLE), scleroza multiplă (MS), artrita reumatoidă (RA), artrita idiopatică juvenilă (JIA), boala inflamatorie intestinală (IBD), boala celiacă și diabetul de tip 1. În combinație, aceste șapte boli afectează aproape 8 milioane de persoane în S.U.A.

blank