Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Viitorul Europei, decis ASTĂZI. Rusia a criticat extrem de dur summitul NATO

Viitorul Europei este decis astăzi, în ultima zi a summitului NATO, cea mai importantă reuniune a Alianţei din ultimul deceniu. Deciziile luate vor viza şi ţara noastră, care ar putea găzdui o bază NATO. Preşedintele Traian Băsescu vine la summit cu două oferte clare pentru aliaţi. România va permite accesul avioanelor de luptă ale NATO şi prezenţa a 200 de militari aliaţi.

viitorul-europei-decis-astazi-rusia-a-criticat-extrem-de-dur-summitul-nato-alianta-este-fiica-274291

Liderii Alianţei Nord-Atlantice au convenit deja că trebuie instituite noi sancţiuni împotriva Rusiei. Acestea vor fi stabilite în cursul discuţiilor de astăzi, în ultima zi a summitului. Secretarul-general al NATO a acuzat Rusia că nu a făcut nimic pentru a face posibilă pacea în Ucraina.

Mai mult decât atât, secretarul-general al NATO a anunţat că va fi acordat un ajutor de 15 milioane de euro Kievului şi a promis sprijin pentru modernizarea armatei ucrainene.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat că un acord de încetare a focului va fi semnat în această după-amiază la Minsk, în urma unor dezbateri trilaterale între Kiev, Moscova şi OSCE.

Prioritatea NATO este, la acest moment, să îşi apere aliaţii aflaţi în apropierea zonei de război.

Planurile pe care trebuie să le aprobe alianţa includ un rol important pentru România, care ar putea găzdui o bază NATO, cel mai probabil la Câmpia Turzii. De asemenea, avioane ale alianţei şi 200 de militari vor putea staţiona pe teritoriul românesc şi vor patrula pe graniţa estică a Alianţei.

Rusia nu a fost invitată să participe la summitul NATO, dar oficialii de la Moscova au avut comentarii dure la adresa Organizaţiei Nord-Atlantice. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a denunţat o izbucnire a retoricii antiruse în acest context.

LAVROV,  ministrul rus al Afacerilor Externe: “Cei care merg pe calea războiului, sprijinind elementele radicale şi îndreptate spre război ale Kievului, îşi asumă o responsabilitate mare”.

Şi vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a avut cuvinte dure la adresa Alianţei, pe care a catalogat-o drept “fiica isterică a Războiului Rece”.