Life, Stiri

Ups! Spionii de pe Angry Birds şi Facebook!

Şeful serviciului britanic de informaţii va demisiona, dar numai la finalul anului 2014!

spionaj

Documente dezvaluite acum arata cum NSA extragea date personale din aplicatiile noastre mobile. Aplicatiile pentru telefonul mobil precum Angry Birds sau Google Maps au fost folosite pentru a culege date personale ale utilizatorilor, spun mai multe documente oferite de Edward Snowden. Informatiile ar fi ajuns la National Security Agency din SUA si la Guvernul Marii Britanii.

Potrivit lui Snowden, prin aplicatiile care ar fi oferit date pe tava se mai numara Facebook, Flickr si Twitter.

spionaj1

Se crede ca respectivele aplicatii ar fi oferit date incepand din 2007, anul in care NSA a primit un buget record, de 767 de milioane de dolari, comparativ cu 204 milioane de dolari cat avea cu un an inainte, scrie dailymail.

Printre informatiile colectate despre utilizatori se numara coordonatele geografice, varsta si apartenenta etnica. Deocamdata nu este clar daca firmele care au produs aplicatiile respective cunosteau faptul ca agentiile guvernamentale monitorizeaza clientii lor. Cei de la Rovio sustin ca nu stiau ca asa ceva se intampla.

Documentele prezentate de Snowden arata ca guvernele erau capabile sa obtina datele despre utilizatori in timp ce aceste date mergeau spre advertiseri – acele companii care cumparau reclama de la firmele de aplicatii.

Potrivit lui Snowden, informatiile primite de NSA si de Guvernul Britanic erau impartite in “telefonie traditionala”, “aplicatii sociale”, “aplicatii geografice”, “http linking”, “webmail”, “MMS”, aplicatii legate de reclame si altele.

De fiecare data cand deschizi Google Maps, NSA stie unde esti. Informatiile GPS nu sunt criptate. Poate cel mai ingrijorator lucru este ca NSA poate sa porneasca microfonul telefonului tau fara sa iti dai seama si sa inregistreze ceea ce se intampla in jurul tau.

De asemenea, agentii pot accesa si alte fisierele stocate pe telefon, pe langa mesaje text, fotografii, calendar sau email. Practic, cei de la NSA sunt capabili sa vada tot continutul telefonului tau, scrie gsmarena.

Şeful serviciului guvernamental de informaţii va demisiona

Ca urmare a dezvăluirilor lui Edward Snowden, şeful serviciului guvernamental britanic de informaţii (GCHQ), afectat în ultimele luni de dezvăluirile fostului consultant NSA Edward Snowden, va demisiona până la sfârşitul lui 2014, a anunţat marţi Ministerul britanic de Externe.

sionaj3

Ian Lobban, în vârstă de 53 de ani, va demisiona după zece ani de activitate în această funcţie. Demisia sa a fost anunţată marţi, însă el va continua să-şi îndeplinească funcţiile până la sfârşitul acestui an.

Anunţul făcut marţi „este pur şi simplu începutul unui proces destinat găsirii unui succesor pentru acest post”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Ian Lobban a fost angajat la GCHQ în 1983. În noiembrie 2013, el a devenit primul şef al GCHQ care s-a exprimat în mod public, cu ocazia unei audieri în faţa comisiei parlamentare britanice, însărcinate cu anchetarea dezvăluirilor lui Snowden.

Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia, a dezvăluit în decursul mai multor luni amploarea supravegherii realizate de NSA şi GCHQ, provocând un scandal internaţional.