Life, Stiri

Un medicament folosit pentru diabet, întârzie îmbătrânirea şi prelungeşte viaţa

Oamenii de ştiinţă cred că acest medicament imită efectele restricţiei calorice extreme.

medicament
Rafael de Cabo de la National Institute on Ageing din Baltimore, SUA, afirmă că restricţia calorică a dus la prelungirea vieţii animalelor de laborator. Cercetătorii din echipa sa încearcă acum să identifice intervenţii, precum un medicament, care să imite aceste efecte.

Metformina este unul dintre cele mai prescrise medicamente pentru diabetul de tip 2, ce afectează mai ales persoanele cu vârste mai mari de 40 de ani. De asemenea, acest medicament este folosit pentru a trata sindromul metabolic, o combinaţie de diabet, hipertensiune şi obezitate.

Alte cercetări mai vechi au arătat că metformina poate prelungi durata de viaţă a unor organisme simple, precum viermii, însă studiile efectuate pe muşte şi pe mamifere au oferit rezultate contradictorii.

Oamenii de ştiinţă au dat una din cele două doze diferite de metformină unor şoareci de sex masculin de vârstă mijlocie şi au descoperit că dozele mici prelungeau durata de viaţă cu 5% şi amânau totodată apariţia bolilor asociate îmbătrânirii. În schimb, doza mare de metformină era toxică şi reducerea durata de viaţă a şoarecilor.

Dr. de Cabo afirmă că este nevoie de alte cercetări pentru a afla dacă metformina influenţează durata vieţii umane şi sănătatea noastră. „Aceste rezultate sunt foarte promiţătoare şi este nevoie să fie verificate şi la oameni cu ajutorul studiilor clinice”, a comentat cercetătorul.

Până atunci, omul de ştiinţă afirmă că cea mai bună metodă prin care putem avea parte de o viaţă lungă este adoptarea unei diete sănătoase şi efectuarea de activitate fizică.

Profesorul Tom Kirkwood de la Universitatea Newcastle, un specialist în cercetarea îmbătrânirii, afirmă că semnificaţia acestui studiu pentru sănătatea umană este incertă.

blank