Un bursuc
Life

Un bursuc a descoperit o comoara in timp ce cauta hrana

Un bursuc înfometat s-ar afla la originea descoperirii celui mai mare tezaur de monede romane scos la iveală până acum de arheologi în nordul Spaniei, informează Agerpres, care citează BBC News.

Comoara a fost descoperită în apropierea vizuinii unui animal, în municipalitatea Grado (Asturias).

Se crede că animalul a dezgropat comoara în timp ce căuta cu disperare hrană, iarna trecută, când au căzut ninsori abundente în regiune, aduse de furtuna Filomena.

Astfel, în încercarea disperată de a găsi hrană, un bursuc a făcut o despre care cercetătorii cred că ar putea fi un bursuc – a scurmat într-o mică deschizătură aflată lângă vizuina sa. Însă nu a fost impresionat de monedele vechi dezgropate şi a abandonat o parte dintre acestea în faţa vizuinii.

Cele 209 de monede au fost descoperite apoi de doi arheologi, atunci când au mers să viziteze peştera La Cuesta împreună cu un locuitor din zonă, potrivit unui articol publicat recent într-o revistă de arheologie.

Colecţia de monede s-a dovedit a fi o „descoperire excepţională”, monedele datând din secolele al III-lea şi al V-lea d.Hr.

Se crede că monedele au fost bătute în locaţii îndepărtate, precum Constantinopol (actualul Istanbul) şi Salonic, potrivit unuia dintre arheologi, care a vorbit cu ziarul spaniol El Pais.

Arheologii au adăugat că este vorba despre cel mai mare tezaur de monede romane descoperit până în prezent în nordul Spaniei.