Life, Stiri

Uluitor! S-a descoperit o planetă albastră, culoarea specifică Pamântului

Uluitor! S-a descoperit o planetă albastră, culoarea specifică Pamântului

S-a descoperit o planetă albastrăCu ajutorul telescopului Hubble, oamenii de ştiintă au descoperit prima planeta albastră, culoare specifică Pământului. Aceasta a doua planetă albastră din Univers se numeşte HD 189733b şi se găseşte la aproximativ 63 de ani-lumină, dincolo de sistemul solar.

Culoarea albastră nu se datorează apei, ci picăturilor de gaz lichid, potrivit The Independent. Planeta se afla în constelaţia Vulpecula şi înregistrează vânturi care ating 7.000 de kilometri pe oră.

Măsurând lungimile de undă ale luminii în momentul în care planeta a orbitat în spatele stelei sale, oamenii de ştiinţă au determinat culoarea acestei planete, ca şi cum ar fi fost vizibilă cu ochiul liber.

„Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au fost capabili să determine culoarea vizibilă a exoplanetei”, a declarat Frederic Pont, de la Universitatea Exeter din Marea Britanie, unul dintre autorii studiului.

„Această planetă a fost studiată destul de bine în trecut, atât de noi, cât şi de alte echipe de cercetători. Dar determinarea culorii s-a realizat acum, pentru prima dată. Ne putem imagina cum arată acestă planeta, ca şi cum ne-am uita direct la ea”, a explicat Pont.

Planeta este un gigant de gaz, similară cu Jupiter, şi orbitează foarte aproape de soarele său, ceea ce înseamnă că temperatura din jurul planetei este de 1.000 de grade Celsius şi chiar mai mare. Culoarea este cauzată de vânturile extreme care bombardează regiunea cu particule de silicat, ele împrăştiind o culoare albastră. ( I.S )

blank