Cvasul este o băutură fermentată (probiotică) tradiţională în Rusia, acolo unde este considerată un adevărat panaceu sau un elixir aş vieţii. Această băutură a reprezentant un veritabil leac antibacterian pentru bolnavii de febră tifoidă din Primul Război Mondial, aliment nutritiv în perioada de foamete, dar şi un tonic pentru ierni geroase.

Cercetările recente au arătat că această băutură ajută şi la reducerea greutăţii, dar şi la purificare organismului. Iată câteva reţete de cvas uşor de preparat acasă:

1. Cvas din ovăz
Cvasul se consumă timp de 2 săptămâni. Peste 2 săptămâni se va observă o ameliorare a digestiei şi pierdereagreutăţii. Timp de o luna, puteţi pierde câteva kilograme.

Pentru un borcan de 3 litri se iau 0,5 kg de ovăz sau fulgi de ovăz. Acestea se spală, se adaugă în borcan şi seadaugă apă fiartă. Adăugăm 3 linguri de zahăr pentru a începe procesul de fermentare.

Apoi gură borcanului se leagă cu tifon şi se lasă 2 zile. După expirarea acestui termen, la suprafaţă cvasului seformează o pelicula – e semn că băutură e gata. Strecuraţi cvasul şi beţi câte un pahar, cu 30 de minute înainte demasă.

2. Cvas din sfeclă
O sfeclă mare sau 2 mai mici se rad prin răzătoare, se adaugă o bucată de pâine de secară uscată şi se adaugă 2 litri de apă rece. Se mestecă cu 4 linguri de zahăr. Se lasă 3-4 zile, apo se pune în frigider.

Beneficiile cvasului din sfeclă: elimina colesterolul, ajută în cazul afecţiunilor cardiovasculare, dilată vasele,curată colonul, este util în cazul obezităţii.

Se bea o jumătate de pahar, cu jumătate de ora înainte de masă.