Featured, International

Turcia devine o problemă în Europa. Decizia luată de urgență la Berlin

Chiar dacă discuţiile sunt deocamdată într-un stadiu incipient, posibilităţile analizate variază de la un pachet de asistenţă coordonat la nivel european, similar cu cele lansate în perioada crizei datoriilor din zona euro, la împrumuturi pentru proiecte concrete acordate de băncile publice de dezvoltare şi până la ajutoare bilaterale.

Potrivit surselor citate de WSJ, Berlinul este îngrijorat că o prăbuşire a economiei Turciei ar putea să se facă resimţită în Europa, provocând mai multă instabilitate în Orientul Mijlociu şi declanşând un nou val de imigranţi spre nord.

Vom face foarte mult pentru a încerca să stabilizăm Turcia. Nu avem altă alegere„, a declarat un oficial german de rang înalt.

Potrivit surselor, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a discutat recent mai multe opţiuni cu omologul său turc, Berat Albayrak. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan urmează să efectueze o vizită la Berlin în data de 28 septembrie, iar cu o săptămână înainte Olaf Scholz şi Berat Albayrak se vor întâlni la Berlin pentru a pregăti vizita preşedintelui turc. Pe agenda discuţiilor se va afla şi subiectul sprijinului financiar, susţin sursele.

Doi oficiali europeni de rang înalt de la Bruxelles au confirmat discuţiile cu privire la un posibil sprijin financiar, dar au insistat că Fondul Monetar Internaţional va trebui să fie şi el implicat. Alţi oficiali au apreciat că Banca Europeană de Investiţii sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare ar putea acorda împrumuturi pentru proiecte concrete, însă astfel de măsuri ar avea nevoie de acordul statelor membre UE.

Lira turcească a pierdut aproximativ 38% din valoare în raport cu dolarul de la începutul acestui an, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.

blank