Trei condori
Life

Trei condori andini, cele mai mari păsări răpitoare din lume, au fost eliberați în sălbăticie după o reabilitare de mai mulți ani

Trei condori andin au fost eliberate înapoi în sălbăticie, luna trecută, în Chile, potrivit Reuters. Animalele, considerate cele mai mari păsări de pradă din lume și simboluri naționale, au fost incluse într-un program de reabilitare menit să salveze specia de la dispariție.

Trei condori au luat parte timp de ani de zile la programul de reabilitare organizat de fundaţia Melimoyu Ecosystem Research Institute (MERI), într-un centru dintr-o regiune montană, aflat la o oră distanță de capitala Santiago de Chile.

Dintre aceste păsări, o pereche s-a născut în captivitate din părinţi care au fost la rândul lor salvaţi, exemplarele învăţând să zboare în timpul celor două luni petrecute alături de alte păsări sălbatice, cele mai recente dintre aproximativ o duzină pe care MERI le-a eliberat în sălbăticie în ultimii ani, scrie Agerpres.

Maria Emilia Undurraga, ministrul Agriculturii din Chile, a fost prezentă la eliberarea celor trei exemplare, cărora le-au fost atribuite numele Huenchuman, Huenuman şi Kalfuman, inspirate din limba indigenilor mapuche.

La momentul eliberării păsărilor, luna trecută, Undurraga s-a arătat „foarte încântată, nu doar să le vadă zburând, ci mai ales să vadă această vietate atât de vulnerabilă, dar simbolică pentru ţara noastră”.

Condorul andin – simbol al puterii și al sănătății
Condorul andin este pasărea naţională a statului Chile şi a altor ţări din regiune, precum şi un simbol al indigenilor pentru putere şi sănătate.

De asemenea, condorul andin este inclus pe lista cu specii vulnerabile a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), iar, în ultimii ani, mai multe ţări din regiunea munţilor Anzi au implementat programe de conservare.

După ce păsările au fost eliberate în zona parcului privat Likandes Elemental Reserve din apropiere de San Jose de Maipo, oamenii de ştiinţă vor continua să le monitorizeze cu ajutorul transmiţătoarelor radio prin satelit, potrivit directorului Manku Project, un grup specializat susţinut de organizaţia naţională pentru cercetări aviare.

Eduardo Pavez, director în cadrul proiectului, a declarat că păsările eliberate vor deveni treptat independente şi vor zbura pe distanţe mai lungi. „Am depus tot efortul, toată dedicarea şi toate resursele pentru a ajuta aceste păsări”, a spus Pavez, citat într-un comunicat de presă.