Life, Stiri

Tradiţie

Tradiţie

blankLa Pietroşani de Bobotează se botează şi caii
Într-un sat din Prahova există pe 6 ianuarie, când creştin – ortodocşii sărbătoresc Boboteaza, de multe sute de ani, un obicei nemaiîntâlnit în multe părţi de ţară: botezul cailor.

Gătiţi şi botezaţi

Satul Pietroşani aparţine de comuna Puchenii Mari şi, dacă n-ar avea botezul cailor, ar fi unul obişnuit. Încă din ziua precedentă sărbătorii, ţăranii din Pietroşani se pun, cu toată seriozitatea, să-şi ţesale şi să-şi spele caii din gospodărie. Ba, unii îi şi hrănesc cu tărâţe şi grăunţe mai bune, decât în restul anului. Căci, a doua zi, pe 6 ianuarie, caii din tot satul sunt scoşi din grajduri şi duşi în centrul comunei, unde preotul, după ce sfinţeşte apele pentru oameni, botează şi caii. Practic, tot satul se mută în centru. Toată lumea e, ca la o nuntă, când priveşte cu nesaţ mireasa şi ginerele, cu ochii pe cai: care e mai gras, care are pielea mai lucioasă, care are coada mai înfoiată ori pe spatele căruia stăpânul a aşezat o cuvertură mai frumoasă. Cel puţin la fel de gătiţi, precum caii, sunt şi proprietarii lor. Unii au scos de la naftalină costumele populare, vechi, de pe vremea străbunicilor, ca să dea evenimentului notorietatea dorită. Nicio autoritate din comună, aleasă sau numită, nu lipseşte de la botezul cailor. Când preotul sfârşeşte slujba pentru oameni, iese afară cu mănunchiul de busuioc şi începe să boteze şi animalele.

Să plece boala…

Tradiţia e veche şi se pierde în negura timpului. Dar oamenii ştiu aşa: „Noi trebuie să ne botezăm caii, pentru că aşa vor fi feriţi de rele, de boli, vor fi mai puternici şi vor reuşi să facă mai bine muncile câmpului, la care noi îi punem în mod frecvent. Aşa cum ne botezăm, noi, oamenii, aşa e firesc să primească şi caii botezul. E drept că şi vacile, şi câinii sunt tot animale de pe lângă casa omului, dar parcă ne e mai aproape calul. Şi cum ar fi să venim şi cu vacile la biserică? Pe ele le botezăm noi, acasă. Calul e un animal mai nobil”. Cu certitudine, ţăranii din Pietroşani consideră că botezul fereşte caii de toate relele.

Premiu pentru cel mai bun şi mai frumos

După ce toţi caii primesc, cuminţi, botezul, începe parada celor mai „falnici” şi, apoi concursul menit să-l desemneze pe cel mai frumos şi mai bun trăpaş. Acest lucru depinde în egală măsură şi de cal, şi de călăreţ. Calul câştigător este la sfârşitul întrecerii premiat, ba primeşte chiar şi o diplomă. Premiul constă în furaje mai bune, în cuburi de zahăr, în harnaşamente pentru a fi mânuit mai bine.
După botez şi concurs, toţi sătenii, implicit caii, pleacă pe la casele lor. Nina Marcu

blank