Life, Stiri

Top 10 escrocherii carora le cad prada bucurestenii

Top 10 escrocherii carora le cad prada bucurestenii

blankIn vremurile acestea, atat de tulburi, pe langa marea masa si o alta categorie de oameni o duce din ce in ce mai greu: hotii. Acestia o duc prost pentru ca ori nu mai au ce fura ori pentru ca pur si simplu nu mai merita riscul, din cauza “scaderii” pretului de piata a obiectelor furate. Mai exista insa o categorie de “hoti” pentru care criza nu reprezinta mare lucru: escrocii. Si asta pentru ca acestia exploateaza slabiciunile oamenilor, dorinta acestora de a face un chilipir rapid, mai ales acum, in vremuri de criza. Iar escrocii profita inca destul de prostia omeneasca. Mai jos va prezentam cele mai raspandite escrocherii care au ca tinta bucurestenii. “Clasamentul” a fost realizat de comisarul de politie Marius Negrescu, reprezentat al Departamentului Fraude la Politia Capitalei, pentru presa mondena.

 

1. Inselaciunea „verigheta si inelul de aur gasite pe jos”

Autorul arunca pe jos o verighta, un inel de aur si sta undeva retras. In momentul in care ocheste o posibila victima, se duce grabit, ia inelul de pe jos si pare foarte mirat si incantat de ce a descoperit. Dupa ce a reusit sa faca persoana atenta la “marea descoperire”, incepe sa schimbe tactica, spune ca nu stie ce ar putea face cu el si, in plus, are mare nevoie de bani intr-un timp scurt. Asa ca-i propune persoanei acostate pe strada sa-l cumpere. La o suma acceptabila, dupa negocieri, reuseste sa-l vanda.

2. Inselaciunea cu detergentii

Escrocii bat in special la usile batranilor, avand la ei sacose mari in care spun ca ar fi detergent strain sau roman. „Dom’le, uite, avem o promotie la detergenti: cumparati sticla asta si va mai dam inca trei”, in felul acesta abordeaza oamenii. Uneori, acestia chiar sugereza initial ca vor sa-i dea detergentul gratis, dupa care, vazand ca omul este interesat, cer bani pe el. In timp ce batranul cauta banii, hotii intra in casa si-i fura lucruri de valoare.

3. Inselaciunea Electrica/ Romtelecom

Escrocii bat la usa, spunand ca sunt de la Electrica sau de la Romtelecom. Continua povestea si le zic ca  au venit sa ii repare curentul electric sau linia telefonica, pentru ca unii vecini au facut reclamatii ca ii bruiaza. Infractorii umbla inainte la panoul de control si defecteaza intentionat curentul electric. Acestia au uniforme de angajati ai Electrica sau Romtelecom, pentru a-si spori credibilitatea. Dupa ce a convins batranul ca sunt de buna-credinta, intra in casa acestuia si fura tot ce gasesc

4. Escrocheria „loz in plic”

Escrocheria se petrece in apropierea agentiilor de Loto. In general, se formeaza niste grupuri in jurul acestor agentii, alcatuite din oameni care fac schimb de ponturi, vorbesc despre cine a mai castigat, cat a mai castigat. Escrocii apar la usa agentiilor sau prin zona, aproape de ora inchiderii sau dupa inchidere. Si incep sa le povesteasca oamenilor care sunt adunati acolo: „Uite, domnule, am castigat si am un loz in plic. Am venit sa-mi iau premiul si astia au inchis. Si am nevoie de bani in seara asta, ca e bolnava nevasta-mea, este in spital.” Oamenii il asculta si deja o rotita li se invarteste. Se gandesc ca ar putea sa faca o afacere din care sa castige multi bani usor.  Omul continua si le zice ca singura lui solutie este sa-l vanda si ca il va vinde pe o suma mica, in comparatie cu marele castig pe care-l vor avea posibilii cumparatori. Pana la urma, se face intelegerea. Dupa cum este de asteptat, lozul se dovedeste a fi fals.

5. „Maradona”, numai pentru bucuresteni

Aceasta este o inselaciune specifica Bucurestiului. Complicii escrocilor se prezinta victimelor si se ofera sa le schimbe valuta la un pret mai bun decat la casele de schimb valutar. Imediat dupa ce pleaca, vin asa-zisii „politisti”, care acuza pacalitul ca a comis un act ilegal, deoarece valuta poate fi schimbata doar la oficiile de schimb valutar. „Politistii” incep sa desfasoare tot felul de activitati specifice, perchezitii in plina strada, lipesc pacalitul de perete si, cu ocazia perchezitiile corporale, ii verifica valuta, sustrag o parte si, in unele cazuri, o inlocuiesc cu asa-zisul smen- bucati de ziar trase la xerox care imita banii.

6.Inselaciunea cu „imprumutul”

Folosind diferite pretexte, ca ar fi bolnavi si au nevoie de medicamente, ca ar fi suferit un accident, ca au nevoie de benzina si li s-a furat portofelul, ca sunt bancile inchise si nu au de unde sa scoata banii, acesti oameni se imprumuta de sume de bani. Si unii dintre ei chiar lasa garantie unele obiecte, de cele mai multe aur falsificat. Pagubitii nu-si mai primesc niciodata banii inapoi.

7. Inselaciunea controalelor economice

Falsii politisti abordeaza agresiv niste agenti economici, sub pretextul unor controale. Agentii sunt luati prin surpindere si, in panica momentului, nu verifica legitimatia. Acestia fac o investigatie amanuntita, par duri, incoruptibili si ameninta cu amenzi si avertismente. Dar, la sfarsit, se prefac a fi convinsi de catre agentii economici si accepta spaga.

8. Inselaciunea cu agentiile de modele

Escrocii opresc oameni pe strada si enumera o lista interminabila de calitati care fac din ei viitoare fotomodele de succes. Asigura oamenii ca au dat peste sansa vietii lor si le propun un contract la o agentie de modele. Ii invita la un casting, la o sedinta foto si, profitand de entuziasm si de starea de agitatie, le cer bani: pentru sedinta foto, pentru contract, pentru introducerea in baza de date. Acestia garanteaza ca respectiva persoana va deveni in cateva zile fotomodel. Dar oamenii astia asteapta saptamani, luni si-si dau seama ca nu mai sunt contactati de agentie. Astfel, realizeaza ca au fost pacaliti. Reclama escrocheria la politie, dar, de cele mai multe ori, firma de casting este relativ acoperita. Contractul pe care oamenii il semneaza are zeci de pagini si nimeni nu-l citeste pe tot. Iar de cele mai multe ori, escrocii au o clauza contractuala de a introduce persoana in baza de date, dar aceasta baza de date poate fi un dosar, un registru, orice.

9. Inselaciunea cu telefoane

Ti se ofera un telefon foarte scump, care ar fi fost lansat cu putin timp in urma, la un pret mult mai mic. Desi in general genul acesta de comert se face „pe sub mana”, pe ascuns si se insinueaza ideea ca este furat, lumea accepta sa cumpere. Dupa ce oamenii au fost convinsi, escrocul le distrage un moment atentia si schimba telefonul cu o replica.

10. SMS-uri ”otravite”

Escrocii trimit mesaje prin reteaua Cosmote, Vodafone sau Orange tuturor persoanelor ale caror numere le detin. Aceasta escrocherie se mai numeste si metoda de inselat „Coca-Cola” sau „Orange”. Oamenii primesc un mesaj cu continutul: „Ai castigat un concurs Orange sau Coca-Cola” si presupusul premiu substantial oferit. Unele persoane cad in plasa, le raspund si ofera datele personale. Profitand de starea lor de entuziasm, acestia incearca sa obtina un profit. Le spun sa incarce unele conturi ale unor cartele preplatite, de fapt propriile cartele ale escrocilor. Incep cu 4-5 euro, apoi pluseaza pana ajung chiar si la 40 de euro. Continua cu cerutul banilor, le spun ca pentru a primi premiul trebuie sa plateasca si curieratul, comisionul de 3% pentru ca au castigat licitatia etc. Ii pun pe oameni sa livreze banii intr-un cont, care apartine unor complici.

blank