Trăim vremuri grele care ne determină mai mult ca oricând să punem mare accent pe igiena mâinilor.

Înțelegerea importanței acestei simple acțiuni este primordială pentru sănătatea noastră. Ținând cont de acest fapt, spălarea mâinilor de mai multe ori pe zi este imperios necesară.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), această acțiune simplă poate preveni diverse boli.

Mâinile sunt principalele mijloace de contact ale oamenilor cu toate lucrurile care îi înconjoară, inclusiv unele dintre cele mai contaminate de bacterii și virusuri de tot felul.

Specialiștii consideră că este extrem de important ca oamenii să se spele corect pe mâini, cu apă și săpun, frecvent. Mai ales înainte de a mânca sau de a pregăti mâncarea și când ies de la baie, deoarece în acest moment pot contracta mult mai ușor unele bacterii.

Iată cinci sfaturi de bază pe care specialiștii vă recomandă să le respectați mereu:

Folosiți săpun. Numai în acest fel se va efectua o spălare corectă, deoarece săpunul are proprietăți active la suprafață. Acestea sunt responsabile pentru încapsularea tuturor organismelor microscopice în bulele care se formează, facilitând îndepărtarea lor și eliminarea lor cu ajutorul apei. Dacă vă spălați pe mâini doar cu apă, bacteriile vor fi înlăturate pe termen scurt, dar nu vor fi eliminate.

Cel mai indicat este să folosiți săpun lichid, deoarece pe cel solid se pot depune germeni de la utilizatorul anterior, devenind o sursă de bacterii și de proliferare a lor. În plus, săpunul solid poate genera rezistență la bacterii, adică se vor obișnui cu săpunul atunci când locuiesc în el. Acesta, în loc să îndepărteze murdăria, le va ajuta să se înmulțească.

Folosiți apă curentă și de la chiuvetă. Evitați apa stătută atunci când vreți să vă spălați mâinile deoarece poate conține un număr mare de microorganisme (bacterii) sau paraziți care pot afecta sănătatea. Cel mai indicat lucru este să vă spălați cu apa proaspătă care curge de la robinet.

Frecați mâinile timp de cel puțin 20 de secunde. Acest proces ajută la îndepărtarea murdăriei și a germenilor, deoarece permite surfactanților să aibă un efect mai mare asupra curățării mâinii. Bacteriile sunt astfel îndepărtate și eliminate mai ușor. Dacă vă spălați rapid pe mâini, veți elimina doar unele impurități, nu pe toate.

Folosiți prosoape de unică folosință. Un prosop pentru mâini în baie este un loc perfect pentru germeni. Îi ajută să crească și să se înmulțească. Prosoapele de hârtie de unică folosință sunt perfecte pentru evitarea acestui lucru.

Când prosoapele din bumbac rămân umede pentru perioade lungi de timp, ele devin locul perfect pentru proliferarea a tot felul de germeni, bacterii, ciuperci sau secreții corporale, chiar urinare sau anale. Și dacă prosoapele rămân agățate în baie, pot acumula acarieni și alte substanțe care pot fi periculoase pentru sănătatea umană.

Dacă doriți să folosiți totuși prosoape din bumbac pentru uscarea mâinilor, acestea trebuie spălate în mod regulat ( în general în fiecare săptămână) și, atunci când le folosiți, întindeți-le pe umerașul de prosoape pentru a se usca cât mai repede.

Folosiți gel antibacterian pentru mâini (cu moderație). Spălarea constantă a mâinilor ar trebui să se facă cu apă și săpun obișnuit. Gelurile antibacteriene pentru mâini pot fi o opțiune bună atunci când apa și săpunul nu sunt disponibile, dar ele nu ar trebui niciodată utilizate pentru a înlocui spălatul pe mâini cu apă și săpun.

Se recomandă ca la fiecare trei folosiri de gel antibacterian, să existe o spălare cu apă și săpun lichid. Așadar, vă recomandăm să aveți mereu în casă și să folosiți constant săpun lichid. Îl puteți pune într-un dozator săpun lichid pe care îl puteți așeza pe marginea chiuvetei.

De asemenea, atunci când alcătuiți lista de cumpărături pentru baie, o idee bună ar fi să treceți pe ea și un capac wc. Este bine să-l schimbați la o anumită perioadă de timp. Spor la cumpărături!