Life

Tips&tricks privind eliminarea zahărului din alimentație

Mulți adulți consumă mult mai mult zahăr decât este necesar, astfel încât reducerea consumului de zahăr este  o idee grozavă pentru majoritatea oamenilor.

Reducerea cantității de zahăr din dietă vă poate ajuta să reduceți riscul de apariție a unor afecțiuni grave.

Înlocuirea alimentelor bogate în zahăr cu opțiuni sănătoase poate contribui la obținerea tuturor vitaminelor și mineralelor esențiale fără să adăugați calorii. De asemenea, vă poate ajuta să pierdeți în greutate, dacă este necesar.

Începeți reducerea zahărului treptat

Unul dintre cele mai importante lucruri de reținut atunci când vă schimbați dieta este să o faceți treptat. Trecerea de la o dietă plină de zahăr la una fără zahăr ar trebui să fie un proces lent.

Puteți începe cu eliminarea celor mai evidente surse de zahăr. Puteți elimina, de exemplu, produsele coapte, cum ar fi prăjiturile. Eliminarea bomboanelor și a băuturilor dulci este, de asemenea, un început bun.

Începerea unei diete fără zahăr vă poate ajuta să vă adaptați gustul, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să vă fie poftă de zahăr.

 Citiți eticheta produsului

Odată ce a-ți reușit să eliminați din dietă consumul efectiv de zahăr, vă puteți îndrepta atenția asupra altor produse care conțin zahăr. Citirea etichetelor produselor vă poate ajuta la identificarea tipurilor de zaharuri de evitat.

Zahărul are multe nume și se găsește în multe siropuri și concentrate diferite. Pe etichetele alimentelor există cel puțin 61 de nume diferite pentru zahăr. Cele mai frecvente includ: trestie de zahăr, zahăr brun, sirop de porumb sau sirop de porumb bogat în fructoză, suc de trestie evaporat, zahăr invertit; sfeclă de zahăr, malț de orz, zahăr de cocos, sirop din esență de arțar, sirop de agave, sirop de orez, printre altele.

De asemenea, ar trebui să țineți cont de faptul că orice articol dintr-o listă de ingrediente care se termină cu „-oză” este, de asemenea, un tip de zahăr. Exemplele acestor ingrediente includ: zaharoză, glucoză, dextroză, fructoză, lactoză.

Zaharurile sunt ascunse în multe alimente din supermarket. Este foarte important ca, dacă doriți să urmați o dietă fără zahăr, să citiți eticheta.

Produsele precum sosurile și condimentele, sosul pentru paste, cerealele pentru micul dejun, laptele și batoanele cu granola au adesea zahăr pe lista lor de ingrediente.

Evitați carbohidrații simpli

În cazul multor diete fără zahăr se recomandă, de asemenea, ca oamenii să evite carbohidrații simpli. Carbohidrații simpli includ făină albă, paste albe și orez alb.

Organismul transformă rapid glucidele din aceste alimente în zahăr. Acest proces determină o creștere a nivelului de zahăr. Puteți înlocui, de exemplu, carbohidrații simpli cu cereale integrale.

Evitați zaharurile artificiale

Zaharurile artificiale fac obiectul unor controverse în industria dietei. Sunt mai dulci decât zahărul, dar conțin calorii puține sau deloc.

Cu toate acestea, consumul de zaharuri artificiale poate „păcăli” organismul să creadă că consumă de fapt zahăr. Acest lucru poate intensifica pofta de zahăr a unei persoane, ceea ce face mai dificilă respectarea unei diete fără zahăr.

Din acest motiv, dacă urmați o dietă fără zahăr ar trebui să consumați cu măsură zaharuri artificiale (îndulcitorii cu puține calorii precum stevia).

Nu consumați zahăr

Puteți evita cu ușurință zahărul din alimentele procesate. Cu toate acestea, băuturile îndulcite cu zahăr sunt printre cele mai importante surse de zaharuri adăugate în dietă. Acestea includ băuturi răcoritoare, cafele, ceaiuri îndulcite și sucuri de fructe.

Înlocuirea acestor băuturi cu ceaiuri de plante neîndulcite, cafea neîndulcită, apă minerală carbogazoasă sau doar apă poate ajuta o persoană să se  hidrateze fără a crește aportul de zahăr.

Consumați alimente integrale

Dacă urmați o dietă fără zahăr ar trebui să vă concentrați și pe consumul de alimente integrale. Alimentele procesate pot conține ingrediente rafinate sau zaharuri adăugate.

Dietele care se concentrează pe alimente integrale și complete includ următoarele opțiuni:legume, fructe, carne slabă, carne de pasăre sau tofu, peşte, cereale integrale, neprocesate și leguminoase, nuci și semințe.

Puteți opta pentru consumul unei cantități mici de lactate, cum ar fi iaurt simplu, brânzeturi simple și lapte.

Așadar, dacă urmați o dietă fără zahăr, trebuie să știți că în magazine există o gamă variată de dulciuri fără zahăr. Consumați-le însă cu măsură pentru a nu intensifica pofta de zahăr.

De asemenea, dacă vă este poftă de un vin bun, puteți să vă alegeți câteva sticle de vinuri albe . Un pahar de vin după masă nu este niciodată o idee rea. Succes!

 

blank