Amenajarea camerei copiilor nu este doar un gest de dragoste, ci o aventură care ne leagă de copilărie.

Scopul unei camere se schimbă în funcție de vârstă. Noi, adulții, îl considerăm spațiul de odihnă și relaxare prin excelență, dar pentru copii, dormitorul are multe funcții și semnificații. Este un spațiu de joacă și, mai presus de toate, mediul în care își pot da frâu liber creativității.

Dormitoarele pentru copii sunt acele paradisuri în care copiii visează 24 de ore: treji sau adormiți. Locuri în care creează, se joacă și se odihnesc. Sunt locuri  capabile să sporească abilitățile și resursele emoționale sau, dimpotrivă, să limiteze dezvoltarea sănătoasă.

Găsirea celor mai bune alternativele care permit imaginației să zboare fără a afecta ordinea, este cel mai bun mod de a planifica decorarea camerei copiilor.

În același timp, este necesar te gândești că modul de decorare a dormitorului copilului nu trebuie să fie în disonanță cu stilul general al casei, deoarece ideal este să fie integrat și să funcționeze bine împreună.

Una dintre premise este că dormitoarele copiilor ar trebui să fie confortabile pentru cei mici și funcționale pentru părinți. De acolo începi să te gândești la restul.

Cel mai rău lucru care se poate întâmpla într-o cameră pentru copii este să fie plină de lucruri și să nu existe spațiu de joacă pentru cel mic- despre asta este copilăria și decorul nu ar trebui conceput pentru fotografie, ci pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor.

Sfaturi pentru alegerea unui design frumos pentru copii

O cameră pentru copii ar trebui să aibă spațiu care să îi permită copiilor să se joace singuri sau împreună cu alții. De asemenea, ar trebui să existe locuri de depozitare a jucăriilor. Dacă totul este împrăștiat, va deveni un spațiu în care nimeni nu va dori stă stea.

Dacă ceea ce-ți dorești este ca dormitorul copiilor să aibă același stil ca și restul casei, trebuie să cauți alternative în același stil: dacă casa ta este minimalistă, modernă, rustică, shabby chic, nordică, boho chic, în stil industrial etc., ar trebui să te gândești la un design care să se încadreze în acest stil. Astfel, îți va fi mai ușor să alegi mobilierul, culorile vopselei, obiectele decorative, perdelele și alte detalii. Dacă nu planifici totul înainte și cumperi totul separat fără să ții cont de anumite criterii, cel mai probabil nu-ți vei atinge obiectivul.

Dacă decizi să nu urmezi stilul general al casei ci să oferi copilului un loc propriu, care să fie altfel decât restul casei, o opțiune excelentă este decorarea camerei ca un castel de prințesă, fie cu supereroi, pirați, mașini de curse, nave spațiale, bărci etc.

Cu ajutorul decorului poți crea o lume fantezistă – plajă, junglă, munte etc.- poți transforma camera sa într-un  loc magic. Posibilitățile sunt nelimitate și este esențial să te gândești la copii – ce vârstă au – ce stil le place. Ei sunt cei care vor petrece cel mai mult timp în acel loc și ar trebui să se simtă confortabil.

Culori potrivite pentru dormitorul unui copil

Experții în designul de interior sunt de părere că trebuie aleasă cu atenție gama de culori a acestor spații, deoarece culoarea aleasă poate influența starea de spirit a copiilor. De aceea recomandă ca pereții să fie vopsiți în culori pastelate, deoarece oferă lumină și căldură.

Nuanțele din gama roz sunt cele mai potrivite pentru decorarea camerelor pentru fete, deoarece acestea transmit liniște, bunătate și afecțiune.

Dormitoarele pentru băieți sunt de obicei decorate în nuanțe verde și albastru: nu au numai un efect relaxant, ci transmit și o stare de liniște și calm.

Dacă vrei să decorezi o cameră pentru bebeluși, cea mai potrivită alegere este alb, deoarece este culoarea purității. Combinațiile dintre un perete într-o culoare intensă și celelalte albe sunt foarte potrivite.

După ce ai amenajat camera copilului ținând cont de sfaturile oferite mai sus, nu uita să alegi câteva lenjerii de pat care să se potrivească cu stilul abordat.

Același lucru este valabil și pentru covoare. Acestea trebuie să se asorteze cu gama de culori ale celorlalte obiecte din cameră. Mult succes îți dorim!