Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi într-o emisiune TV, că nu ar refuza ideea propunerii unui pact pe justiţie, semnat de toate partidele din România, dacă şeful statului Klaus Iohannis i-ar propune acest lucru, miercuri, la Cotroceni.

“Da (merg la Cotroceni – n.r.). Nu ştiu să vă spun exact aşteptările. Mereu am aşteptări. Mi-aş dor ca preşedintele să ne spună ce punct de vedere are şi am lucrat cu colegii mei azi să ne conturăm un punct de vedere pe care să îl transmitem”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, marţi seară, scrie Mediafax.

Întrebat ce va face dacă şeful statului va propune un pact în legătura cu justiţia in romania, unul încheiat cu toate partidele, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: “Nu aş refuza de plan o astfel de idee, dar depinde ce punem în el, pentru că trebuie să punem în el şi carne şi legume şi sare. Adică nu poate un pact să vizeze o bucăţică. Ştiu bine ce vreau să îi spun mâine preşedintelui, însă nu pot să vă spun acum. Nu ştiu dacă această idee aparţine preşedintelui, dacă va solicita aşa ceva, dar punctul nostru de vedere e ca statul de drept înseamnă a avea respectare sdrepturilor cetăţenilor. Dacă statul de drept înseamnă procuri, judecători, protocoale, atunci poziţiile noastre nu au cum să coincidă. Sau depinde preşedintele poate nu vreau să ne spună nimic să aşteaptă să vadă ce îi spune noi lui”.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis, luni, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită miercuri, la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei.

Discuţiile vin în contextul avizului Comisiei de la Veneţia şi a criticilor aduse de această instituţie cu privire la OUG privind Legile justiţiei şi Codurile Penale.

De altfel, şeful statului a cerut, vinerea trecută, demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, ca urmare a criticilor forului european.
 

Tăriceanu: MCV-ul nu e Dumnezeul nostru pe pământ. Aştept cu mare curiozitate următorul raport

Preşedintele ALDE a declarat că persoanele care întocmesc raportul MCV cu privire la România “au simpatii şi sunt supuşi greşelii”, precizând că “MCV-ul nu e Dumnezeul pe pământ”. Acesta a adăugat că aşteaptă cu mare curiozitate următorul raport.

“De când raportul MCV ne indică faptul că România face progrese şi atâta timp cât a ţinut o tăcere nejustificată, nu aş spune o tăcerea suspectă, dar care nu e înregulă, cu ce s-a întâmplat în justiţie, la DNA. Daţi-mi voie să vă spun că nu cred că raportul MCV poate să ignore aceste probleme. În Bulgaria nu s-a făcut nimic de 11 ani. Dar nimic. Au în continuare MCV. În Bulgaria nu se vorbeşte despre nimic, nu există parlamentari care să ducă discuţii la Parlamentul European. Ei bine România nu e premiată pentru lucru acesta, cu toate că a făcut nişte eforturi. “, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu,