Tancurile Leopard-2
International

Tancurile Leopard-2, în picaj, după eşecul din Ucraina. Discuțiile italo-franco-germane se prăbușesc

Tancurile Leopard-2, în picaj, după eşecul din Ucraina. Discuțiile italo-franco-germane se prăbușesc. O evoluţie recentă ridică semne de întrebare cu privire la achiziția planificată de Italia a tancurilor Leopard.

Tancurile Leopard-2, în picaj, după eşecul din Ucraina. Discuțiile italo-franco-germane se prăbușesc. O evoluţie recentă ridică semne de întrebare cu privire la achiziția planificată de Italia a tancurilor Leopard germane.

Negocierile dintre concernul Leonardo, din Italia, și consorțiul franco-german KNDS, privind dezvoltarea și producția în comun a tancului de luptă principal (MBT) Leopard 2A8, au eșuat.

Tancurile Leopard-2, în picaj, după eşecul din Ucraina. Discuțiile italo-franco-germane se prăbușesc
Leonardo SpA este fostul concern Leonardo-Finmeccanica, anterior numit Finmeccanica.

KNDS, o colaborare între fabricantul german Krauss-Maffei Wegmann și cel francez Nexter, s-a încheiat când discuțiile de parteneriat au citat diferențe ireconciliabile, cu privire la configurația tancului.

Anunțat în decembrie 2023, parteneriatul are ca scop integrarea componentelor și electronicii Leonardo, în Leopard 2A8, cu asamblarea planificată la fabrica Leonardo, din La Spezia, Italia.

Citeşte şi: VIDEO De ce tancurile Abrams ale SUA și Leopard ale Germaniei au fost spulberate de Rusia în Ucraina

Dezacordul a provenit din dorința lui Leonardo de a avea contribuții mai semnificative decât a fost dispus KNDS să accepte.

„Cu 18 țări-client europene, Leopard 2 este standardul de tancuri de luptă al continentului nostru și al NATO.

Este mai important ca niciodată să salvgardați acest standard, care aduce o contribuție semnificativă la interoperabilitatea și puterea comună de luptă a armatelor europene și NATO. Părțile nu au reușit să cadă de acord asupra configurației”, a declarat Frank Haun, CEO al KNDS, conform Eurasian Times.

Într-o declarație lansată la scurt timp după anunțul KNDS, Leonardo a confirmat încheierea negocierilor.

„În ciuda eforturilor întreprinse, anunţăm întreruperea negocierilor cu KNDS, pentru a defini o configurație comună, pentru programul de tancuri de luptă principale al armatei italiene și pentru a dezvolta o cooperare mai largă”, a spus Leonardo.

Leonardo și-a reafirmat angajamentul de a oferi Armatei Italiene o soluție de înaltă performanță și interoperabilă, rămânând deschis dezvoltărilor și parteneriatelor viitoare.

Defalcarea ar putea avea implicații semnificative pentru planurile de apărare ale Italiei. Guvernul italian intenționează să achiziționeze 132 de tancuri Leopard 2A8IT și până la 140 de vehicule de sprijin, ca parte a unui program în două faze, evaluat la aproximativ 8,2 miliarde de euro (8,8 miliarde de dolari).

Prima fază, programată din 2024 până în 2026, acoperă dezvoltarea și producția de pre-serie, în timp ce a doua fază, care se extinde până în 2037, se concentrează pe achiziționarea de platforme standard de producție.

Eşecul discuțiilor Leonardo-KNDS pune în pericol planurile de achiziție imediată de tancuri ale Italiei și potențiala implicare a acesteia în programul European Main Ground Combat System (MGCS), pe care KNDS îl conduce.

Regres – cuvântul de ordine

Citește și  Penibilă! Mireasa minoră îşi face singură fotografii topless

În plus, eșecul acestor negocieri ar putea afecta eforturile mai ample de consolidare din cadrul industriei europene de apărare a terenurilor, un sector de mult așteptat pentru o astfel de integrare.

Eșecul de a asigura acest parteneriat este un regres semnificativ pentru perspectivele tancului și eforturile de colaborare ale industriei europene de apărare. Această evoluție vine atunci când tancurile Leopard sunt deja în centrul atenției datorită performanței lor în conflictul în curs din Ucraina.

Germania a avut nevoie de câteva luni pentru a decide trimiterea tancurilor de luptă principale Leopard, în Ucraina. În cele din urmă, la începutul anului 2023, Berlinul a aprobat transferul a 88 de tancuri Leopard 1 și 80 de tancuri avansate Leopard 2, către Ucraina.

Tancuri capturate

18 tancuri Leopard 2, provenite direct din inventarul forțelor armate germane, au fost livrate Ucrainei, în martie 2023. Alocarea acestor tancuri a fost salutată ca o mișcare esențială, în contraofensiva anticipată a Kievului, având ca scop furnizarea de sprijin în lupta apropiată și protejarea soldaților de atacurile rusești.

Cu toate acestea, tancurile au eşuat. În iunie 2023, Moscova a anunţat capturarea tancurilor germane. S-a recunoscut că acestea au întâmpinat probleme și nu îndeplinesc standardele de performanță, așa cum au fost anunțat inițial.

Tancurile Leopard-2, în picaj, după eşecul din Ucraina

În septembrie 2023, Berlinul s-a confruntat cu un moment jenant, când Ucraina a refuzat un transport de 10 tancuri Leopard 1A5, invocând necesitatea unor reparații peste capacitatea armatei ucrainene. S-a scris că multe tancuri fie au rămas nefolosite în depozitele, pentru perioade îndelungate, fie au fost reparate chiar înainte de a fi trimise în Ucraina.

Pe punctul de le pierde pe toate

Informaţiile ulterioare, din ianuarie 2024, au sugerat că Ucraina e pe punctul de a pierde toate tancurile Leopard 2, donate de Germania, pe fondul ciocnirilor intense cu forțele ruse invadatoare.

Sebastian Schäfer, economist și membru al Partidului Verzilor din Germania, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la scăderea stocului de tancuri Leopard din Ucraina.

El a evidențiat lipsa de piese de schimb, exacerbând situația, pe măsură ce forțele ucrainene neinstruite au încercat reparații, ceea ce ar putea agrava daunele produse la aceste maşini grele de luptă foarte avansate tehnic.

Schäfer a îndemnat livrările accelerate de piese de schimb de la producători să revigoreze tancurile Leopard marginalizate pentru implementarea în prima linie. În plus, el a susținut o pregătire sau îndrumare îmbunătățită pentru mecanicii ucraineni, sugerând Germaniei să ia un rol proactiv în acest aspect.

blank