Life, Stiri

Susanul, bombă calorică, dar benefic pentru sănătate

Seminţele conţin carbohidraţi buni, grăsimi sănătoase şi o serie de minerale şi vitamine

  susan

Deşi seminţele de susan ajută la reglarea metabolismului, se recomandă consumul lor cu prudenţă, deoarece au foarte multe calorii. 35 de grame de seminţe, cam un sfert de ceaşcă, conţin în jur de 200 de calorii. Dincolo de aceşti nutrienţi esenţiali, seminţele de susan furnizează organismului carbohidraţi buni, grăsimi sănătoase, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, vitamina E, zinc, mangan si cupru.

Pe lângă aceste lucruri, seminţele de susan protejează organismul de mai multe afecţiuni cum ar fi bolile de inimă, inflamaţiile de la nivelul oaselor şi articulaţiilor şi îmbunătăţesc calitatea somnului. Seminţele de susan sunt recomandate şi pentru că scad nivelul colesterolului şi reglează tensiunea arterială. Seminţele de susan pot preveni osteoporoza datorită calciului conţinut. Au efect detoxifiant pentru ficat şi rinichi. Seminţele de susan întăresc sistemul imunitar, mai ales în cazurile de oboseala cronică şi convalescenţă. Uleiul de susan are proprietăţi emoliente şi ajută la păstrarea pielii fine.

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale seminţelor de susan se referă la efectul antiinflamator şi antioxidant pe care acestea îl au asupra organismului. Seminţele scad efectul radioterapiei si neutralizeaza radicalii liberi. Seminţele de susan previn şi sunt adjuvante în artrită, astm, migrene, dureri asociate ciclului menstrual, şi în scleroza multiplă. Specialiştii susţin că substantele din seminţele de susan inhibă dezvoltarea celulelor canceroase în melanomul malign precum şi în cazul cancerului de colon.

Astfel, consumul regulat al seminţelor de susan se dovedeşte a fi o decizie importantă atunci când vine vorba despre a avea o viaţa echilibrată şi sănătoasă.

 

blank