Majorarea alocațiilor
Featured, Social

Sunt bani la buget pentru majorarea alocațiilor copiilor? Turcan: ”E o chestiune de decizie politică”

Sunt sau nu bani la buget pentru majorarea alocațiilor copiilor de la 1 iulie? Aceasta este întrebarea la care ministrul Muncii, Raluca Turcan, nu a dat un răspuns foarte clar – ea precizând, în schimb, că este o ”chestiune de decizie politică”.

Ministrul a explicat faptul că o eventuală majorarea alocațiilor copiilor, așa cum prevede legea, ar presupune un efort bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei.

”În momentul de față plătim aproximativ 9,7 miliarde de lei pentru alocațiile copiilor, și majorarea de la 1 iulie ar presupune încă un efort bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei, deci în total am depăși 1 % din PIB. Un efort bugetar pe care nu știu dacă putem să-l susținem în momentul de față.” – a spus Turcan.

Mai mult, ea a afirmat că, dacă liderii coaliției de guvernare vor decide în acest sens, atunci .. ”2 miliarde de lei probabil că pot fi identificate”.

”Este o chestiune de decizie politică. Dacă se ia decizia să fie majorate, 2 miliarde de lei probabil că pot fi identificate. Însă e important să punem în balanță. În momentul de față, pentru alocații alocăm deja 1 % din PIB.” – a spus ministrul Muncii.

Și atunci, dacă s-ar găsi bani, de ce nu se majorează alocațiile copiilor de la 1 iulie, au întrebat jurnaliștii.

”Eu nu intenționez să mai comentez dacă și cu parcă și cu ce o să se întâmple. Cert este că există un proiect de lege în Parlament și că e nevoie să se ia o decizie”. – a spus Turcan.

Însă această chestiune nu a fost înțeleasă complet în spațiul public. Întrebarea este dacă acele 2 miliarde trebuie tăiate din altă parte sau există la buget, au continuat jurnaliștii cu întrebăriile despre alocațiile copiilor.

Pentru că, actuala coaliție parlamentară PNL-USR-PLUS și UDMR ar fi trebuit să ia în considerare atunci când a aconstruit bugetul de stat pe 2021 și majorarea alocațiilor copiilor de la 1 iulie, conform legii.

Raluca Turcan: ”În construcția bugetară pe care o avem, în construcția bugetară, cei 2 miliarde de lei nu sunt prevăzuți acum pentru plata alocațiilor. Este o realitate pe care trebuie să o spunem așa cum este ea.”

Reporter: Bugetul de stat, în momentul în care a fost făcut la începutul acestui an, cuprindea și această majorare care în momentul de față este în vigoare? Pentru că bugetul s-a fundamentat pe legile în vigoare.

Raluca Turcan: ”Bugetul este fundamentat cu plata a 9,7 miliarde de lei pentru alocațiile copiilor. Adică 1 % din PIB. Există un proiect în Parlament. Dacă Parlamentul votează, există, de asemenea, alte 2 variante. Fie se prorogă acest termen dacă nu se identifică sursele de finanțare, fie se iau din altă parte la rectificarea bugetară. Soluțiile financiare sunt foarte limpezi. Și dincolo de politicianism și a da bine la televizor când spunem că trebuie crescute alocațiile, eu cred că oricine are obligația să spună cei 2 miliarde de lei de unde provin.”

Recent, premierul Florin Cîțu a declarat că alocațiile pentru copii nu vor mai crește în acest an, pentru că au crescut deja cu 20% la începutul anului.

Majorarea alocaţiilor s-a făcut prin OUG nr. 123 din 2020, în vigoare din 31 iulie 2020, data publicării în Monitorul Oficial.

În perioada 1 ianuarie 2021-1 iulie 2022, majorarea prevăzută la alin. (3) din OUG 123/2020 se aplică de două ori pe an, respectiv începând cu drepturile aferente lunii ianuarie și drepturile aferente lunii iulie a fiecărui an.

În aplicarea Ordonanței, alocațiile copiilor din România au fost majorate cu 20 de puncte procentuale la data de 1 august a anului trecut, urcând la 369 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani și copii cu handicap și la 185 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani.

Ulterior, de la 1 ianuarie 2021, alocațiile copiilor din România au fost majorate cu alte 20 de procente. Prin urmare, cuantumul acestora a crescut până la 427 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap; respectiv 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani.

La 1 iulie 2021 ar trebui să aibă loc o nouă majorare de 20% a alocațiilor.

blank