Deputatul Daniel Fenechiu vrea să salveze fumătorii: a redactat un proiect de lege prin care modifică Legea antifumat. Umblă tot la redefinirea conceptului de ”spațiu public închis”, despre care Augustin Zegrean (președintele CCR) spunea că e perfect definit, deja. Și nu lasă niciun loc de interpretare.  

Fenechiu vine însă cu ceva ce ar putea să țină: constituirea cluburilor și asociațiilor de fumători.

Miercuri intră în vigoare legea antifumat. La sfârșitul săptămânii trecute s-au organizat petreceri în baruri și cluburi speciale pentru fumători, acesta fiind ultimul weekend în care au mai putut fuma în interior. Tocmai pentru că există un interes destul de mare ca fumatul să se poată face în continuare în spațiul public, interes nu doar al fumătorilor, cât mai ales al patronilor de baruri și cluburi, Daniel Fenechiu a cerut modificarea legii.

El susține că cele două mari probleme ale legii antifumat sunt definirea conceptului de „spaţiu public închis” şi condiţiile „foarte restrictive”, impuse de legea anti-fumat care intră în vigoare miercuri, 17 martie.

Potrivit proiectului pentru modicarea legii antifumat, prin prin spaţiu public închis se înţelege „orice spaţiu accesbil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

În acest fel, dacă proiectul va fi votat, în cadrul teraselor acoperite va fi în continuare permis fumatul.

Tot în proiectul deputatului, prin spaţiu închis la locul de muncă se înţelege „orice spaţiu care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare”.

Printre modificăru se numără și faptul că „fumătorii se pot constitui în asociaţii sau cluburi de fumători, care pot amenaja spaţii speciale destinate exclusiv fumatului şi activităţile asociate fumatului”.