International, Stiri

„Structură misterioasă” în centura de radiaţii a Terrei

Descoperirea realizată de NASA i-a uimit pe savanţi!

pamant

NASA anunţă că a descoperit o „structura misterioasă” într-una din cele două centuri de radiaţii care înconjoară planeta noastră. Structura a fost detectată de sondele Van Allen, care monitorizează aceste centuri de radiaţii. Astronomii spun că observaţia este fără precedent, deoarece până acum nimeni nu ştia că acest fenomen există.

Oamenii de ştiinţă cred că este produsă de mişcarea de rotaţia a Pământului, deşi până acum ei erau convinşi că această mişcare nu poate influenţa particulele din centura de radiaţii, care se deplasează cu viteze apropiate de cea a luminii.

Structura bizară, care seamănă cu „dungi de zebră”, era vizibilă şi în timpul unei activităţii solare reduse, deci nu era produsă de vântul solar.

„Electronii din interiorul centurii de radiaţii sunt de fapt organizaţi sub forma unui model dungat, ca de zebră, iar noi abia acum am observat asta”, explică Alexandr Ukhorskiy, de la The Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, autorul studiului.

Mişcarea de rotaţie a planetei noastre produce un câmp electric foarte slab, oscilant, care pătrunde prin centura de radiaţii.

David Sibeck, de la NASA Goddard Space Flight Center, care monitorizează misiunea sondelor Van Allen, spune că această observaţie este fără precedent, deoarece până acum nimeni nu ştia că acest fenomen există.

 

 

blank
blank