Life

Știai că relația ta are profil sexual?

Uneori viața sexuală a cuplului nu este de fiecare dată la cotele așteptate de tine, Atunci ar trebui sa fii atent la dorințele tale, dar și la dorințele partenerului pentru a vedea cum pot fi imbinate. Dupa trecerea timpului, intervine rutina, iar cea mai bună cale de a revigora viața amoroasă este să aduceți în dormitor mici condimente.

Vă prezentăm câteva recomandari pentru cuplurile de lunga durata facute de sexologul Barry McCarthy, profesor la Universitatea din Washington D.C., in cartea sa “Descopera-ti profilul sexual al relatiei”. In opinia sa, fiecare cuplu trece prin patru profiluri sexuale:

Fiecare profil are beneficiile si dezavantajele sale, cheia fiind invatarea cat mai multor lucruri despre tine si despre partenerul de viata.
In faza de “Complementaritate”, cuplurile actioneaza dupa principiul “Daca ma iubesti faci X”. Cuplurile “Tratidionaliste” se gandesc mai mult la sex si isi fac timp pentru el, in timp ce cuplurile aflate in stadiul de expresivitate emotionala vor cauta “conectarea” in afara dormitorului. Cu timpul, “traditionalistii” vor evolua in relatii cu mai putin sex, si nu par deloc deranjati de lucrul acesta, ei apreciind mai mult securitatea decat erotismul.

“Sufletele pereche” pun prietenia pe primul loc, mai presus de dorinte sexuale. Ei se concentreaza mai putin pe sexul spontan, si mai mult pe conectarea intima profunda.

Potrivit lui McCarthy, este posibil ca unul dintre parteneri sa se afle intr-un stadiu, iar celalalt in alt stadiu. In acest caz, recomadnarea lui este ca fiecare sa incerce sa nu-si inhibe partenerul si sa-i acorde spatiul de care are nevoie. De asemenea, este necesara setarea unor limite de respect, astfel incat partenerii sa nu se tachineze reciproc cu performantele sexuale in timpul discutiilor sau, mai ales, a disputelor.