Actualitate, Stiri

SORIN ROŞCA STĂNESCU, convorbiri SECRETE cu Dinu Patriciu în DOSARUL ROMPETROL

SORIN ROŞCA STĂNESCU, senator PNL, fost jurnalist şi director de presă, a fost condamnat, marţi, la 2 ani şi 4 luni de închisoare. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă. Una dintre acuzaţiile care i-au adus condamnarea se referă la manipularea bursei de capital, la momentul listării Rompetrol, ca beneficiar al unor informaţii confidenţiale primite direct de la DINU PATRICIU.

dinu_patriciu_sentinta_rompetrol_1b3da0a204_09269900

Curţii de Apel Bucureşti a dispus condamnarea lui SORIN ROŞCA STĂNESCU la un an de închisoare pentru utilizare de informaţii privilegiate şi la doi ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat.

DOSARUL ROMPETROL. În urma contopirii pedepselor, cea mai grea dintre acestea a fost sporită cu patru luni, urmând ca senatorul PNL SORIN ROŞCA STĂNESCU să execute doi ani şi patru luni de închisoare.

Probele existente in dosarul “Rompetrol” arata ca Dinu Patriciu a pus la punct operatiunea de manipulare a pietei de capital si a oferit informatii confidentiale unor apropiati ai sai, potrivit unor concluzii ale judecatorilor expuse chiar la momentul judecării la prima instanţă, în urmă cu opt ani.

La acel momenti, judecătorii au retinut ca acuzatiile de manipulare a Bursei si spalare de bani sunt intemeiate, bazându-se şi pe note de interceptare ale unor convorbiri între SORIN ROŞCA STĂNESCU şi Dinu Patriciu.

“Exista indicii temeinice in raport de vanzarea actiunilor la un pret vadit inferior valorii lor, manipularea pietei si spalare de bani, deoarece succesiunea cronologica a faptelor petrecute la deschiderea primei sedinte de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu actiuni RRC (Compania Rompetrol Rafinare – n.r.) denota savarsirea unor astfel de fapte, iar coincidenta afisarii ordinelor de vanzare si cumparare cu privire la volumul pachetelor de actiuni, pretul identic al acestora, concomitenta introducerii ordinelor in piata si, respectiv, intermedierea acestor operatiuni prin mijlocirea acelorasi societati de valori mobiliare, nu poate fi acceptata”, se arata in motivarea deciziei judecatorului din 2006, prezentate de Hotnews.ro.

Actul de sesizare a instantei, trimis de procurori Tribunalului Bucuresti la momentul respectiv arata ca actiunile Rompetrol (RRC) au fost cotate la Bursa de Valori Bucuresti in conditiile existentei unei intelegeri prealabile intre Dinu Patriciu si mai multe persoane.

Cotarea la Bursa a actiunilor Rompetrol s-ar fi realizat prin societatea de brokeraj Alpha Finance, cu care compania lui Dinu Patriciu ar fi semnat un contract pe 5 martie 2004.

Pe 30 martie, cu aceeasi societate ar fi incheiat un contract de “servicii de investitii financiare” si firma Saltville Limited, inregistrata in Cipru si reprezentata de Colin Hart.

In acelasi timp, procurorii sustin in actul de sesizare a instantei ca unii dintre apropiatii lui Dinu Patriciu, printre care Sorin Pantis – care actiona in numele Cameliei Voiculescu – si Sorin Rosca Stanescu, ar fi primit informatii confidentiale referitoare la cotarea la Bursa a actiunilor, astfel incat sa poata profita cumparand actiuni la un pret cat mai mic.

“Executarea acestei operatiuni a fost cunoscuta, protejata si asigurata de Claudiu Sinulescu, angajat al societatii de investitii financiare TVM SA”, se arata in documentul redactat de procurori.
In sustinerea acuzatiilor, la dosarul cauzei sunt atasate si mai multe note de interceptare realizate de serviciile secrete care sustin acuzatiile aduse de anchetatori.

Miliarde, in cateva minute

Potrivit anchetatorilor, in prima zi de listare, titlurile Rompetrol Rafinare au fost lansate pe piata la pretul de 116 lei. Primul pachet de actiuni a fost vandut chiar de Rompetrol, prin ordinul lui Philip Stephenson.

Acesta a fost cumparat de Colin Hart. Dupa doar cateva minute, o parte din titlurile Rompetrol Rafinare au fost vandute la preturi cuprinse intre 250 si 300 de lei. Cumparatorii: Camelia Voiculescu, Verestoy Attila, SORIN ROŞCA STĂNESCU.

Un alt pachet, de aproximativ 250 de milioane de actiuni, a fost cumparat de catre Rompetrol, dar la un pret de sase ori mai mare, arata documentele aflate la dosar. Prin aceasta tranzactie, societatea din Cipru a lui Colin Hart a castigat peste sase milioane de dolari, bani care au fost scosi din tara.

Nici Verestoy Attila, Camelia Voiculescu sau SORIN ROŞCA STĂNESCU nu s-au putut plange, castigurile lor fiind, de asemenea, impresionante.

Primul telefon – Patriciu discuta cu SORIN ROŞCA STĂNESCU

Cu o zi inainte de lansarea la Bursa a titlurilor Rompetrol, Dinu Patriciu a discutat cu SORIN ROŞCA STĂNESCU despre aceasta operatiune si ia explicat unde sa depuna banii necesari achizitionarii actiunilor, arata interceptarile.

SORIN ROŞCA STĂNESCU se pare ca a imprumutat 150.000 de dolari de la amicul sau Dan Fischer, care i-ar fi trimis banii din Insulele Virgine Britanice prin intermediul a trei societati comerciale din Constanta. “Nu i-am imprumutat direct banii. E vorba de o societate din Insulele Virgine, in care sunt actionar alaturi de alte persoane.”, a declarat Dan Fischer jurnalistilor de la EVZ.

La aceasta suma se adauga inca 50.000 de dolari, pe care SORIN ROŞCA STĂNESCU nu a indicat de unde i-a luat, astfel incat, in prima zi de listare, directorul ziarului “Ziua” dispunea de 200.000 de dolari pentru investitii. “Nu discut asemenea lucruri care fac obiectul unui dosar. Lasati, va rog, justitia sa se pronunte. Nu discut mai mult”, a declarat Rosca Stanescu.

Potrivit notei de inregistrare, pe 6 aprilie, la primele ore ale diminetii, Dinu Patriciu l-a sunat pe SORIN ROŞCA STĂNESCU.

Redam in continuare stenograma convorbirii pe care Patriciu a purtat-o cu Rosca Stanescu, cu o zi inainte de listarea la Bursa a actiunilor Rompetrol.

Sorin Rosca Stanescu: Da.
Dinu Patriciu: Buna dimineata.

Sorin Rosca Stanescu: Buna dimineata, te-am sunat si eu mai devreme.
Dinu Patriciu: Da, vezi ca trebuie sa-mi spui cat si trebuie sa-ti spun unde.

Sorin Rosca Stanescu: 200, 200 si spune-mi unde?
Dinu Patriciu: A, 200, de ce?

Sorin Rosca Stanescu: De, de mii.
Dinu Patriciu: Da, la TVM. Treci pe la mine. (…)

Sorin Rosca Stanescu: A, la tine?
Dinu Patriciu: Da.

Sorin Rosca Stanescu: In cladirea ta?
Dinu Patriciu: Da, da, la etajul 1.

Sorin Rosca Stanescu: A, pai nu maine, azi trebuie?
Dinu Patriciu: A, trebuie astazi anuntata pentru ca e o tranzactie mare, speciala.

Sorin Rosca Stanescu: Da, bine.
Dinu Patriciu: Trebuie aratat fondul ca exista.

Sorin Rosca Stanescu: Am inteles.
Dinu Patriciu: Altfel nu-i accepta, nu-i aproba pe piata bursiera.

Sorin Rosca Stanescu: Cu cine iau legatura acolo?
Dinu Patriciu: Deci sa vina la mine. Cine vine din partea ta?

Sorin Rosca Stanescu: Pai, Mirel, pe Mirel il trimit.
Dinu Patriciu: Trimite-l la mine.

Sorin Rosca Stanescu: Da, bine.
Dinu Patriciu: Da, da.

Sorin Rosca Stanescu: Bine, mersi.
Dinu Patriciu: La revedere.