Life

Situaţii în care nu e bine să foloseşti anticoncepţionale

Riscul administrării contraceptivelor orale creşte semnificativ odată cu înaintarea în vârstă și la femeile fumătoare, în special peste 35 de ani. Există situaţii în care nu este recomandat să foloseşti pilulele contraceptive şi este important să ţii cont de ele.
756967l-640x0-w-17580a1c
Riscurile pentru a suferi efecte adverse sunt mult mai ridicate, cu toate că numeroşi specialişti recomandă anticoncepţionalele ca metodă inofensivă de contracepţie. Printre cele mai frecvente efecte adverse se numără: sângerare intermenstruală, amenoree post-medicație, modificări ale secreției cervicale, anumite infecții vaginale, de exemplu, candidoza, sensibilitate, durere, mărire, secreție la nivelul sânilor, greață, voma, eritem, urticarie, disconfort al corneei în cazul în care se folosesc lentile de contact, dureri de cap, migrene, modificări ale stării psihice, retenția lichidelor, modificări ale greutății corporale. De asemenea, numeroase persoane care le-au utilizat au menţionat şi alte efecte neplăcute, cum ar fi: contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate în intensitate sau inexistente și scăderea libidoului.
 
Cui nu-i sunt recomandate deloc anticoncepţionalele: Iată care sunt situaţiile în care nu ar fi deloc recomandat să iei anticoncepţionale, după cum avertizează dr. Adriana Constantin, medic primar medicină generală și planificare familială – contracepție:
 
1. Dacă ai avut o tromboză venoasă profundă (cheag de sânge într-o venă), accident vascular cerebral sau atac de cord în antecedente.
2. Dacă ai probleme hepatice.
3. Dacă experimentezi anumite tipuri de migrenă.
4. Dacă ai peste 35 de ani.
5. Dacă ești fumătoare.
6. Dacă ai avut cancer de sân.
7. Dacă ai sângerări neobișnuite la nivel vaginal.
8. Dacă alăptezi.
9. Dacă ai indicele de masă corporală ridicat.
10. Dacă ai hipertensiune arterială, diabet zaharat, colesterol ridicat, boli de inimă care afectează valvele inimii, boli de ficat active, lupus, un istoric familial de cheaguri de sânge.
11. Dacă ești pe tratament cu alte medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau anticonvulsivante.
 
Ce soluţii ai dacă nu poţi să foloseşti pilulele contraceptive? Ar fi indicat să iei în calcul și alte metode contraceptive. Specialiștii recomandă folosirea unei metode de contracepție locala (sub formă de capsule sau cremă cu administrare vaginală). „Contraceptivele locale pot fi utilizate fără un consult medical, nu necesită monitorizare medicală ulterioară, nu dau reacții adverse severe, prezintă efecte antiseptice și antimicrobiene, nu modifică mucoasa vaginală și pH-ul vaginal și sunt compatibile cu prezervativele din latex.”,  precizează Dr. Adriana Constantin, medic primar medicină generală și planificare familială – contracepție, Centrul de planificare familială și contracepție, Maternitatea Panait Sârbu. Când trebuie să începi administrarea pilulelor?În mod obişnuit sunt administrate timp de 21 zile, începând cu prima zi a ciclului menstrual. Apoi urmează o perioadă de pauză de 7 zile care permite instalarea sângerării menstruale, sângerare care mimează un ciclu menstrual normal. În comerţ există şi folii cu 28 pilule din care ultimele 7 sau uneori 4 pilule nu au conţinut hormonal, explică Dr. Arben Zguri, medic specialist obstetrică-ginecologie.
blank
blank