Life

Sindromul oboselii cronice ne afecteaza viata! Cum il descoperim?

media (18)

Va simtiti obositi la finele oricarei zile obisnuite? Va extenueaza activitati care, pentru altii, sunt considerate obisnuite, banale chiar?

S-ar putea sa suferiti de sindromul de oboseala cronica, caracterizat prin oboseala sau extenuare severa care impiedica efectuarea activitatilor de zi cu zi. Mai exista si alte simptome, dar principalul este oboseala care dureaza de cel putin sase luni. Desi nu exista teste care sa confirme diagnosticul de sindrom de oboseala cronica, unii specialisti nu sunt de aceasta parere, majoritatea crezand ca este o boala cu setul ei propriu de simptome. Boala nu este foarte bine cunoscuta, desi unele persoane se confrunta cu acest sindrom timp de ani de zile. De aceea, este imperios necesar ca cei din jurul pacientului sa creada in diagnostic si sa-l sprijine.

Care sunt cauzele?

Oboseala nu este ceva abstarct, imaginar, si are un substrat cat se poate de real. Este raspunsul organismului nostri la un mix de factori fizici si emotionali. Nu se cunosc cauzele sindromului de oboseala cronica. Unii il dezvolta in urma unei infectii virale sau bacteriene, precum gripa, dar nici aici nu exista dovezi care sa ateste ipoteza. Alte teorii dau vina pe sistemul imun, nervos, endocrin, istoricul familial al pacientului (cazuri in randul membrilor familiei). Insa nici aici nu se gasesc suficiente dovezi pentru a sustine teoriile.

Cum recunoastem sindromul oboselii cronice?

Ne putem gandi la diagnosticul de oboseala cronica daca senzatia de extenuare a organismului nu se amelioreaza semnificativ la odihna, pe o perioada de cel putin 6 luni. Alte simptome pe care le putem acuza pe termen lung sunt: uitarea, pierderea memoriei, o stare confuzionala sau dificulate de concentrare. Pot, aparea dureri de gat, dureri musculare, dureri articulare fara roseata sau tumefiere locala, dureri de cap sau somn neodihnitor (atunci cand, la trezire, persoana se simte obosita). Pentrul diagnosticul acestui sindrom sunt necesare oboseala si cel putin patru dintre simptomele mentionate, care sa debuteze o data cu oboseala sau dupa declansarea ei, pe o perioada de putin sase luni. Unii pacienti cu acest sindrom dezvolta o afectiune in care frecventa cardiaca (numarul de batai pe minut) creste, tensiunea arteriala scade in momentul cand se ridica din pozitie culcata si stau in picioare. Pot aparea senzatii de lesin sau ameteala: hipotensiune ortostatica. Deseori, poate inerveni si depresia care poate duce la inrautatirea celorlalte simptome. In acest caz, un tratament antidepresiv poate avea efecte benefice.

Pentru ca sindromul de oboseala cronica produce simptome care se intalnesc in multe alte boli, in special, la debut, diagnosticul poate fi pus doar in urma unei evaluari complete si excluderea tuturor celelalte boli cu simptome similare. Nu se conosc factorii de risc pentru dezvoltarea acestui sindrom, iar persoanele care acuza sindromul de oboseala cronica au varste cuprinse intre 25 si 45 de ani. Sase din persoane femei si foarte rar se intalneste rar la copii. Poate insa aparea la varsta adolescentei, mai ales la fete. Pentru a combate sindromul de oboseala cronica este important sa ne prezentam la medic, daca resimtim puternic stari de fatigabilitate si insmonie care nu raspund la odihna, pe o perioada mai indelungata!

blank