Life

Sfaturi privind alegerea vinului pentru un anumit tip de mâncare

 Combinarea acidității, aromelor și texturilor este una dintre cele mai interesante activități desfășurate de un somelier. Armonia dintre vinuri și preparate este o aventură autentică în care un profesionist își pune toată priceperea pentru a oferi clientului combinații clasice, inovatoare și chiar riscante.

Vrei să afli și tu cum să alegi vinul potrivit pentru anumit tip de mâncare? În cele ce urmează, îți vom oferi o serie de sfaturi.

Vinuri potrivite pentru aperitive

Aperitivele merg foarte bine cu vinuri albe seci, vinuri brute, spumante, roșii tinere.

Vinuri potrivite pentru fructele de mare

Fructele de mare se combină perfect cu aromele fine ale vinurilor albe seci (cu o anumită aciditate).

Homarul preparat simplu sau cu sos pe bază de unt poate fi servit alături de un Chardonnay. Stridiile se potrivesc foarte bine cu vinurile spumante seci. Crustaceele și crabul-păianjen (cu carne dulce), se potrivesc foarte bine cu vinuri albe precum Riesling. Caracatița poate fi servită cu vinuri roșii tinere, cu puțin tanin și o aciditate ușoară.

Vinuri potrivite pentru pește

Ca regulă generală, trebuie subliniat faptul că peștele nu trebuie servit neapărat cu un vin alb, ci și cu un vin roșu. De exemplu, dacă îți place calcanul, îți poți servi cu un vin alb fructat și aromat precum Sauvignon Blanc, în cazul în care preferi să prepari o rețetă simplă.

Dacă alegi un sos pe bază de unt, te sfătuim să alegi un Chardonnay, Verdejo, Viura. Dacă gătești peștele cu lămâie sau portocală, se potrivește foarte bine cu Riesling sau un vin Muscat sec. Somonul, tonul și codul fiind pește grași se potrivesc foarte bine cu vinurile roșii tinere.

  ​​Vinuri potrivite pentru salate și legume

În cazul salatelor, trebuie avut în vedere că principalul inamic al vinului este oțetul. La fel, sosurile iuți, cresonul, sparanghelul, anghinarea, ouăle, afectează și distorsionează gustul vinului. Așadar, dacă îți prepari o salată cu caracteristicile de mai sus sau cu o cantitate mare de oțet, cel mai bine este să bei apă sau, de ce nu, un vin Manzanilla sau Fino.

Vinuri potrivite pentru supe sau consome

În acest caz trebuie să ai in vedere ingredientul care aromatizează supa. În multe cazuri, dacă la pregătirea supei sau consome-ului ai folosit un anumit vin, este indicat să servești acel vin.

 ​​Vinuri potrivite pentru carnea de păsăre

Dacă pregătești friptură de pui sau de curcan, stilul vinului va fi determinat de garnitură. Dacă este simplă este indicat să optezi pentru un roșu deschis, iar dacă este mai sofisticată, e cu sos de ciuperci și trufe, e bine să optezi pentru un vin cu o aromă mai puternică.

În cele din urmă, dacă puiul este asezonat cu suc de lămâie și ierburi aromatice, de exemplu, cimbru, vinul e bine să fie alb. Un Chardonnay, datorită aromelor sale de citrice, proaspăt și cu aciditatea adecvată e o alegere perfectă.

Rața e bine să fie servită alături de un vin alb, proaspăt, corpolent, capabil să contracareze gustul gras, precum un Riesling. În cazul în care prepari o rețetă cu sosuri dulci- acrișoare, poți  opta pentru vinuri albe seci sau roșii.

Pieptul de rață cu sos de fructe roșii ar merge foarte bine cu un vin Pinot Noir sau Merlot. Același lucru e valabil și în cazul preparatelor din vânat.

Vinuri potrivite pentru orez și paste

Vor depinde și de ingredientele cu care asezonezi orezul sau pastele. De obicei, atunci când apar legume, sosuri de roșii și plante aromatice, se aleg vinuri rose sau roșii. În cazul care gătești paella, preparate din orez sau paste cu fructe de mare, acestea necesită un vin alb ușor aromat și fructat precum Sauvignon blanc.

Dacă gătești paste cu sos cremos de smântână și parmezan merge foarte bine un vin alb precum Chardonnay.

Acum că ai aflat ce vinuri merg cu diferite tipuri de mâncare, ești pregătit să intri în bucătărie? Apropo, ce ai vrea să gătești și ce ustensile de bucătărie ai vrea să folosești?

blank